Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

22 april 2014

April column

`Privacy is diefstal` door Riet, vrijwilligster bij Cliëntenbelang Amsterdam.

'Privacy is diefstal en geheimen zijn leugens' is de slogan van het boek “De Cirkel” van Dave Eggers. Een transparante veilige wereld zonder misdaad is het ideaal. Het is een science fictionroman die, griezelig of verrassend, dicht bij ons lijkt te komen. In het boek volg je de carrière van een talentvolle, jonge vrouw in een nieuwe organisatie. De organisatie is, als het ware een spin en de rest van de wereld het web.

Transparantie is het toverwoord. In het bedrijf zijn de wanden en de vloeren van glas en je hoort dag en nacht betrokken en aanwezig te zijn. Zelfs winkelen en uitgaan doe je op het terrein van het bedrijf. Ga je er toch in je eentje op uit, dan dien je alles, maar dan ook alles te delen via Facebook en dergelijke. Doe je dit niet, dan ontneem je een ander een mooie ervaring en dat is diefstal.

De hoofdpersoon in het boek heeft op een gegeven moment zelfs een camera op haar lijf en de hele wereld kan haar constant volgen. De verhaallijn is niet echt sterk, maar het beeld dat geschetst wordt blijft mij bezig houden. Als de wereld er uit zou zien volgens dit boek, dan zou de zwarte doos van de vermiste Boeing 777 vast allang gevonden zijn. Ook de twee vrouwen in Panama waren dan al terecht.

Misschien hadden deze rampen wel niet eens plaatsgevonden. De vader van de hoofdpersoon heeft MS, weinig geld en daardoor een slechte ziektekostenverzekering. Probleemouders kunnen ook bij De Cirkel verzekerd worden. Camera’s door hun hele huis is de prijs. Zij accepteren dit niet. Einde goede relatie tussen ouders en dochter.

Hoe worden we beïnvloed door de technologie en hoever gaan we hierin? Natuurlijk ben ik ook door de technologie beïnvloed. Ik loop zelfs na de oogoperatie met een bril met camera rond. De schrijver negeert de discussie over privacy. Hoe heilig zijn privacy en geheimen nog? De media staan bol van verhalen, zoals de keuze van RTL4 om een verborgen camera in te zetten voor een programma over pesten op school. Ook de geheime camera in de wachtkamer van het VUmc met longpatiënten staat me nog goed bij.

Gisteren werden we via het programma Brandpunt er op attent gemaakt dat draadloos internetten op vliegvelden, treinen en in café's zeer onveilig is.Vertrouwelijke mails en financiële zaken kunnen doelwit van cybercriminelen zijn. Het kan geloof ik al gevaarlijk zijn als je de telefoon alleen maar in je tas hebt zitten. Snapt u het nog allemaal? Ik raak er enigszins van in de war. 

Privacy en geheimen zijn nog steeds heilig voor mij. Kinderen leren om niet stiekem te filmen is een groot goed. Privacy is dus mijns inziens zeker geen diefstal. De transitie komt eraan. Vanaf 2015 veel meer Wmo-taken voor de gemeenten. Dit betekent veel meer dossiers op één plek. Een simpele handeling op de computer, et voilá, de geschiedenis van een heel gezin!

Wie kunnen dit allemaal bekijken? Laat het streven zijn dat transparantie wordt gewaarborgd, zeker vanuit de overheid. Wanneer dan iets transparant wordt gemaakt dat privacy gevoelig ligt, zijn we in ieder geval op de hoogte en kunnen we actie ondernemen om diefstal te voorkomen!

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel