Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

31 mei 2016

Eigen bijdragen Wmo voor middeninkomens waarschijnlijk lager

Sinds begin 2015 vraagt de gemeente Amsterdam eigen bijdragen aan mensen die gebruikmaken van een hulpmiddel of woningaanpassing. In de loop van dat jaar bleek dat vooral mensen met een (lager) middeninkomen last hebben van stapeling van diverse zorgkosten. GroenLinks is initiatiefnemer van een voorstel om de eigen bijdragen in de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) te verlagen. Femke Roosma, gemeenteraadslid voor die partij: "Voor een laag middeninkomen scheelt dit al snel 20 euro per maand."

Femke Roosma: “Het is èn, èn, èn. Ook andere zorgkosten, zoals de premies voor de zorgverzekering, stijgen elk jaar. Aan die hoge premies kunnen wij als gemeente niets doen, maar wel aan de bijdragen die wij zelf vragen.
 
Mensen met een (lager) middeninkomen die meerdere voorzieningen hebben of een duur hulpmiddel, betalen vaak tientallen tot zelfs honderden euro’s per maand. We willen niet dat mensen met een middeninkomen in de schulden komen of zorg gaan mijden.”

Brede steun in de raad

Het voorstel om de eigen bijdrage voor de middeninkomens te verlagen wordt in juli voorgelegd aan de gemeenteraad. Er is brede steun in de raad, dus de verwachting is dat het voorstel uitgevoerd gaat worden.

CDA en GroenLinks werken al sinds vorige zomer aan het voorstel. In de loop van het jaar hebben de PvdA en de SP zich hierbij aangesloten. Voor de kosten (ongeveer 3 miljoen euro) moet nog wel een oplossing gevonden worden.

Onderzoeksrapporten zorgen voor urgentie

Femke Roosma: “Wij zijn al sinds vorig jaar bezig met het uitwerken van het voorstel. In de tussentijd zijn diverse landelijke onderzoeksrapporten uitgekomen; van het Nibud, de Ombudsman en Ieder(in), die onze visie ondersteunen.

Dit heeft zeker meegeholpen om de zaak hoger op de agenda te krijgen. Het onderzoek van Ieder(in) laat bijvoorbeeld zien dat landelijk een kwart van de zorgvragers afhaakt door de eigen bijdragen die gemeenten voor Wmo-voorzieningen vragen.”

De gemeente Amsterdam liet in december een onderzoek uitvoeren naar de effecten van de  eigen bijdragen die dit jaar ingevoerd zijn, maar de uitkomsten zijn nog niet openbaar.

Scootmobiel inleveren

Wij kregen veel reacties op de invoering van de eigen bijdragen in 2015; zoals van mensen die zich genoodzaakt  zagen om hun scootmobiel in te leveren. November vorig jaar drongen we bij de gemeente aan op een herziening van het beleid van eigen bijdragen. U kunt het artikel dat we hierover schreven hier teruglezen.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel