Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

26 januari 2015

Geen personenlift tijdens verbouwing Amstelstation

Cliëntenbelang Amsterdam en Onbeperkt Oost, respectievelijk de belangenorganisaties voor mensen met beperkingen in Amsterdam en stadsdeel Oost, hebben van de omgevingsmanager Amstelstation vernomen dat de kans klein is dat er een (tijdelijke) personenlift komt tijdens de verbouwing van het Amstelstation. Het gaat om de lift van het niveau van de stationshal naar het nieuwe tram- en busstation. In de definitieve situatie is wél voorzien in een lift. De tijdelijke situatie duurt hoogstwaarschijnlijk twee tot drie jaar.

Vanaf oktober a.s. zullen alle bussen en trams beneden staan. Wij vinden het  volstrekt onbegrijpelijk dat één van de belangrijkste OV-knooppunten van Amsterdam en omstreken misschien gedurende drie jaar voor mensen met een mobiliteitsbeperking ontoegankelijker wordt dan het nu is.  

Slecht alternatief

De overstap van trein en metro op bus en tram, en de bereikbaarheid vanuit bijvoorbeeld Julianadorp – en weer terug - wordt voor hen ernstig bemoeilijkt of zelfs onmogelijk. De moeilijk begaanbare omweg van ongeveer 200 meter met een hoogteverschil van minimaal 4 meter is een slecht, ontoegankelijk alternatief.

In strijd met de wet

In een brief wijzen wijzen wij ProRail erop dat het ontbreken van een lift in strijd is met de Wet Gelijke Behandeling Chronisch Zieken en Gehandicapten, en (de termijnen[1] uit) de AMVB toegankelijk OV[2]. Gezien de investeringen die ProRail op dit moment doet in het toegankelijk maken van de stations kunnen zij deze handelswijze ook niet goed plaatsen.

Er zijn voldoende voorbeelden te geven van toegankelijke stationsomgevingen tijdens verbouwsituaties, inclusief liften. Zo is station Zaandam tijdens de verbouwing toegankelijk gemaakt, zónder dat er al wettelijke verplichtingen waren.

Roltrappen

Wij dringen er ook op aan om zowel in de tijdelijke als de definitieve situatie  roltrappen toe te passen; niet alleen voor het comfort van reizigers, maar ook om te voorkomen dat de beoogde lift overbelast raakt en daadwerkelijk gebruikt kan worden door mensen die geen trappen kunnen lopen.



[1] Voor de termijn voor treinstations geldt 1 januari 2016, zie: http://wetten.overheid.nl/BWBR0029974/geldigheidsdatum_09-05-2012#Hoofdstuk8

[2] Voor de toegankelijkheid van stations en haltes: zie: http://wetten.overheid.nl/BWBR0029974/geldigheidsdatum_09-05-2012#Hoofdstuk3

 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel