Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

28 november 2016

Gemeenteraad repareert bezuinigingen sociale voorzieningen

Het college van B&W was van plan € 7 miljoen te bezuinigen op de stadsdelen, waardoor sociale voorzieningen in gevaar zouden komen. Vanuit de stadsdelen kregen we bezorgde reacties van zowel inwoners als bestuurders. De gemeenteraad zag het gevaar gelukkig ook. Op 10 november nam de raad extra voorstellen aan die de effecten van de bezuinigingen moeten dempen. De basisvoorzieningen in de stadsdelen blijven op peil. Onze zorg is hiermee voorlopig weggenomen.

 

Geld bij

Van de € 7 miljoen aan bezuinigingen gaat € 1,6 miljoen ten koste van de basisvoorzieningen voor ondersteuning en participatie. Maar dankzij wijzigingsvoorstellen van Groen Links en PvdA kwam er ook weer extra geld bij. 

Jaarlijks is € 3 miljoen beschikbaar gesteld voor preventieve activiteiten in de buurt, zoals thuismaaltijden, sportactiviteiten voor ouderen en ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers. De gemeenteraad repareert de bezuinigingen op het sociale domein dus niet alleen, maar legt zelfs geld bij: ongeveer € 1,4 miljoen. 

 

Geen logica achter bezuinigingen

Eerder berichtten we al over de brief aan de gemeenteraad over de bezuinigingen. De logica hierachter vonden we ver te zoeken. Volgens het ‘Meerjarenbeleidsplan Sociaal Domein’ moeten de stadsdelen de dragende samenleving stimuleren (mensen helpen elkaar), mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen en sociaal isolement tegengaan.

 

Tegen eigen beleid

Stadsdelen bieden hiervoor laagdrempelige basisvoorzieningen aan. Het voorstel om hierop te bezuinigen ging dus tegen het eigen beleid van de gemeente in.  De basisvoorzieningen waarop bezuinigd zou worden, zijn bovendien relatief goedkoop, en kunnen aanspraak op duurdere ondersteuning voorkomen. Ook dit is iets wat de gemeente juist actief nastreeft.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fatima Ouariachi (beleidsmedewerker Wmo) via f.ouariachi@clientenbelangamsterdam.nl. Of lees dit artikel in Het Parool.

 

Deel dit artikel