Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

7 juni 2016

Inspirerende bijeenkomst over en met verwarde personen

"Maak gebruik van de kracht van mensen die verward zijn geweest, of dat nog zijn. Kijk naar wat zij zelf in huis hebben en leer dat te benutten." Het is één van de punten die aanjaagteamlid Leen van Leersum meeneemt uit de bijeenkomst die wij in samenwerking met het Aanjaagteam Verwarde Personen op 17 mei jl. hebben georganiseerd.

Doek met kritische notenRuim veertig cliënten, familieleden en vertegenwoordigers van gemeenten, GGD, GZZ en verzekeraar Zilveren Kruis waren aanwezig in buurthuis de Boomsspijker in Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst hebben deelnemers op een groot doek kritische noten geschreven voor het aanjaagteam.

Nuttig en leerzaam

"Een nuttige en inspirerende bijeenkomst", aldus Van Leersum die met zijn collega Anouk Mateijsen vooral kwam luisteren naar wat volgens de aanwezigen beter kan in de hulp aan mensen met verward gedrag.

"Ik heb door deze bijeenkomst meer inzicht gekregen in wat er speelt bij mensen die verward zijn (geweest) en hun familie", vertelt Van Leersum. "Ook als iemand verward is zit er vrijwel altijd diep van binnen ergens de kracht om uit de psychische crisis te komen. Mensen hebben wel hulp nodig om deze kracht aan te spreken."

Rol hulpverlener opnieuw bekijken

Naar aanleiding van de bijeenkomst geeft Van Leersum aan dat de rol van de hulpverlener goed bekeken en moet worden: "Hulpverleners willen een verward persoon graag helpen. Zij nemen aan dat zij weten wat goed voor iemand is en willen het vaak overnemen.

Dat werkt zelden. Hulpverleners zouden een meer coachende rol aan kunnen nemen. Even een stapje terug doen en iemand helpen zelf te herstellen."

Van Leersum benadrukt dat het in zwaardere gevallen soms wel noodzakelijk kan zijn om het als hulpverlener van iemand over te nemen.

Ook aandacht voor kinderen nodig

Het gesprek dat Van Leersum het meest is bijgebleven, is met de dochter van een ernstig verwarde vrouw. Als klein meisje kreeg zij al te maken met de psychische aandoening van haar moeder. Er was toen volstrekt onvoldoende aandacht voor haar als kind.

Alle aandacht van hulpverleners ging uit naar haar moeder. De dochter is inmiddels een volwassen vrouw. Maar nog steeds krijgt zij beperkt informatie en wordt ze nauwelijks betrokken bij de zorg en behandeling van haar moeder.

Van Leersum: "In onze aanpak staat nu nog niets over de rol van de kinderen van personen die verward gedrag vertonen. Dat is wel belangrijk. Zeker ook als het gaat om preventie. Daar moeten we iets mee."

 

(Bron: website Vereniging Nederlandse Gemeenten, juni 2016)

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel

We hebben de aanknopingspunten die tijdens de bijeenkomst door de deelnemers zijn genoemd voor u op een rijtje gezet. Deze kunt u hier downloaden