Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

28 juli 2014

Jeugdplatform in oprichting

Op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp, want dan gaat de nieuwe Jeugdwet in. Dit leidt tot veel nieuwe taken voor gemeenten. De gemeente Amsterdam vroeg partijen in het veld een voorstel te doen voor de belangenbehartiging en beleidsparticipatie hierin. Ons voorstel om met twee andere organisaties een jeugdplatform op te richten, is gehonoreerd.

Nieuwe Jeugdwet

Het gaat in de Jeugdwet niet alleen om jeugdzorg, maar om àlle hulp aan jeugd. Hieronder valt ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen en stoornissen.

Ook worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering, en de advisering en verwerking van meldingen inzake huiselijk geweld en kindermishandeling.  

Belangenbehartiging jeugd

Met Stichting Alexander en de Onderwijs Consumenten Organisatie Amsterdam (OCO) gaan we de belangenbehartiging voor de Amsterdamse jeugd opzetten. Geeske Strating en Sophie Pennington de Jongh zijn hiermee vanuit Cliëntenbelang Amsterdam inmiddels druk aan de slag. 

Een belangrijk doel van de nieuwe belangenbehartigingsstructuur is dat cliënten (jongeren en hun ouders) zelf in staat worden gesteld om voor hun belangen op te komen. Daarbij worden zij ondersteund door professionele belangenbehartigers.  

Structuur belangenbehartiging

Aan het onafhankelijke Amsterdamse Jeugdplatform zullen jongeren en ouders deelnemen. Het platform zal de gemeente Amsterdam (gevraagd en ongevraagd) adviseren. Op een kritische en creatieve manier over effectieve zorg voor de jeugd: thuis, in de wijk, op school of in een instelling.

Andere activiteiten van het platform:

  • Het formeren van kerngroepen.
  • Inzetten op flexibele participatie.
  • Een proef met het installeren van belangenbehartigers in de wijken.
  • Het opzetten van een adviespunt.

Eerste bijeenkomst

Op 15 juli jl. heeft een aantal betrokkenen voor het eerst met elkaar van gedachte gewisseld over hoe het Jeugdplatform er uit moet komen te zien. Een aantal cliëntvertegenwoordigers vanuit de jeugdzorginstellingen, een ouder én een aantal geïnteresseerde jongeren waren aanwezig. 

Na de zomer hopen we nog meer cliënten te kunnen betrekken bij de vormgeving van het platform. Eind augustus stelt de gemeente de 'Conceptverordening Jeugd' vast. Ook hiervoor willen we graag een bijdrage vragen van jongeren en ouders die te maken hebben met zorg voor de jeugd en passend onderwijs in Amsterdam. 

Voorbereiding nieuwe jeugdstelsel

Sinds 2012 staat de doelgroep jeugd specifiek in onze werkplannen. In 2013 is Geeske Strating als beleidsmedewerker Jeugd aangesteld. We adviseerden de afgelopen jaren de gemeente al bij de voorbereiding op het nieuwe jeugdstelsel. Onder andere bij de ontwikkeling van een digitaal platform, het inkoopbeleid het Pgb en vertrouwenswerk.

De Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO), verantwoordelijk voor de transitie Jeugdzorg, heeft de afgelopen twee jaar dankbaar gebruik gemaakt van onze expertise op het gebied van cliëntparticipatie en belangenbehartiging.

Deelnemen aan het Jeugdplatform

Kent u ouders of jongeren die zouden willen participeren in het Jeugdplatform? Zij kunnen contact opnemen met Sophie Pennington de Jongh op (020) 75 25 100 of via jeugdplatform@clientenbelangamsterdam.nl U kunt zich ook via dit emailadres opgeven voor één van onze bijeenkomsten in augustus en september.

Nieuwsbrief 

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en het werk van het Jeugdplatform? Dan kunt u zich opgeven voor onze nieuwsbrief via jeugdplatform@clientenbelangamsterdam.nl

Volgende bijeenkomsten

19 augustus (18:00-19:00)
Bijeenkomst voor jongeren en jongerenraden   
We bespreken de 'Conceptverordening Jeugd' van de gemeente Amsterdam. Dit is een soort Jeugdwet, maar dan op gemeentelijk niveau. Tot 29 augustus kunnen wij hierop reageren. Met de bijdragen van jongeren en ouders stellen wij een inhoudelijke reactie op.

19 augustus (20:00-21:00)
Bijeenkomst voor ouders en ouderraden over de 'Conceptverordening Jeugd'.

2 september (18:00-20:00)
Brainstorm voor jongeren en jongerenraden.      

2 september (19:30-21:30)
Brainstorm voor ouders en ouderraden. 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel