Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

12 januari 2015

Optimisme gemeente over toekomst sociale sector

Het Meerjarenbeleidsplan Sociaal Domein 2015 – 2018 van de gemeente Amsterdam is een optimistisch plan met positieve bedoelingen en ambitieuze voornemens. Uitwerking van het plan in de praktijk zal lastig zijn, omdat de ambities niet realistisch zijn. Vooral mensen die dagelijks structurele beperkingen ervaren in hun sociale, lichamelijke of psychische functioneren herkennen zich niet in het verwachtingsvolle beeld dat de gemeente schetst. Dat zijn onze belangrijkste conclusies die we in een brief aan de verantwoordelijke wethouders kenbaar hebben gemaakt.

Klik hier om de gehele brief te downloaden.

Dragende samenleving

In haar plan gaat de gemeente ervan uit dat de samenleving zich de komende jaren zal ontwikkelen tot een samenleving waarin meer plaats is voor laagdrempelige, kleinschalige activiteiten. Veel Amsterdammers die in de buurt actief zijn, zien met lede ogen toe dat   belangrijke pijlers van de dragende samenleving zijn verdwenen en wegbezuinigd, zoals eettafels in de buurt, het opbouwwerk en ontmoetingsfuncties van het welzijnswerk.

Niet concreet

De inspanningen die nodig zijn om een meer dragende samenleving te realiseren staan niet duidelijk in het plan omschreven. Wij roepen de gemeente daarom op dat alsnog te doen. Een dragende samenleving in een stad als Amsterdam, met veel alleenstaanden, komt niet vanzelf tot stand. Er zijn veel mensen die niet in staat zijn hun vragen te formuleren of anderen om hulp te vragen.

Grootste zorg

Wij maken ons meest zorgen om deze groep mensen en vragen ons af of iedereen op hulp kan rekenen. Willen en kunnen Amsterdammers ook zorgen voor hun psychotische buurman, een gedragsgestoorde neef of een oma die niemand meer vertrouwt en hen uitscheldt? Daar zou de gemeente op moeten inspringen: de ondersteuning van kwetsbare Amsterdammers en hun omgeving. De gemeente zal de randvoorwaarden moeten creëren en zorgen voor een breed pakket aan basisvoorzieningen in de wijken, waarop juist de afgelopen jaren flink is bezuinigd.

Gelijke kansen om mee te doen

De titel van het beleidsplan luidt: ‘Alle Amsterdammers doen mee’. Wij zien een sterke relatie met het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap dat Nederland in 2015 zal ratificeren. In een sociaal beleidsplan voor de jaren 2015 – 2018 dat streeft naar een sociale en rechtvaardige stad, mag een concrete vertaling van dit belangrijke verdrag niet ontbreken.

Het doel van het verdrag is in het eerste artikel verwoord: mensen met én  zonder een handicap gelijke rechten en kansen geven. Juist in het sociale beleid moet dit heldere principe een zichtbare vertaling krijgen. De ambities voor de komende jaren moeten gebaseerd zijn op de erkenning dat van die gelijkheid nu nog geen sprake is. Actief beleid moet de kansen vergroten, zodat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel