Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

11 februari 2015

Radio Signaal over de Hongerwinter

In deze uitzending aandacht voor een hospice voor de laatste levensfase en een terugblik op de Hongerwinter in Amsterdam. Stem donderdag 12 februari tussen 12:00 en 13:00 uur af op FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 106,8 (ether). En natúúrlijk zijn we ook via internet te volgen en terug te luisteren. Hieronder leest u er meer over.

Joods Hospice Immanuel

In de studio is Sasja Martel, directeur van Joods Hospice  Immanuel. Dit huis biedt palliatief terminale zorg aan mensen met een levensverwachting van minder dan drie maanden. Hoe bieden zij mensen in de laatste fase van hun leven een veilige en vertrouwde plek? En is iedereen welkom in het hospice?  

Honger in Amsterdam

Zeventig jaar geleden heerste er tijdens de laatste fase van Wereldoorlog II honger in Amsterdam. Olga van den Berg praat hierover met Ingrid de Zwarte. Zij studeerde in 2013 af aan de UvA met haar masterscriptie 'Voedsel, spoedig en radicaal!’ over voedseldistributie en hulpverlening tijdens de hongerwinter. Inmiddels werkt ze aan een proefschrift De Hongerwinter herzien over sociale reacties op de Nederlandse voedselcrisis in de periode 1944-1946.

Klik hier voor de pdf-versie van haar masterscriptie 'Voedsel, spoedig en radicaal!'

Kinderevacuatie tijdens de oorlog

Olga praat verder met Karen Tessel, conservator bij het Verzetsmuseum, n.a.v. de expositie 40.000 kinderen - zeven verhalen. Ongeveer 40.000 kinderen werden in de Hongerwinter vanuit het stedelijke westen van het land geëvacueerd om te voorkomen dat ze van de honger zouden sterven.

Column

De column Zelfmoord in Nederland is van Toon van der Aa.

Radio Signaal digitaal

Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen of volg Radio Signaal op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel