Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 juli 2015

Testpanel geeft feedback over Hulp bij het Huishouden

Hoe ervaren cliënten de kwaliteit van de Hulp bij het Huishouden (HbH)? En kan het afsprakenoverzicht tussen de cliënt en de aanbieder van HbH verbeterd worden? Deze vragen stonden op 5 juni centraal tijdens een bijeenkomst met een testpanel van cliënten.

De bijeenkomst was georganiseerd door de afdeling Zorg van de gemeente Amsterdam in samenwerking met ons. Tien cliënten en een mantelzorger namen deel aan het panel.

Minpunten zorgaanbieders

Over het algemeen was men tevreden over de thuishulpen, maar minder tevreden over de aanbieders van HbH. Minpunten waren:

  • De aanbieders schuiven hun verantwoordelijkheid af naar de hulpen.
  • De telefonische bereikbaarheid is slecht.
  • Er is geen vervanging bij afwezigheid van de vaste hulp.
  • De aanbieders sturen aan op minder hulp en kijken niet wat iemand echt nodig heeft

Wij brengen de signalen onder de aandacht van de verantwoordelijke organisaties.

Suggesties voor afsprakenoverzicht

Het  formulier Afsprakenoverzicht Hulp bij huishouden is nu een half jaar in gebruik. De meeste deelnemers hadden het formulier nog niet eerder gezien. Desondanks hadden ze een paar goede suggesties. Termen als ‘collectieve voorzieningen’ en ‘professionele hulp’ zouden beter uitgelegd moeten worden.

Verder misten de deelnemers een vraag over het gebruikmaken van ergotherapie.  De gemeente gaat het afsprakenoverzicht ook nog evalueren met de zorgaanbieders, waarbij ze de suggesties van de cliënten inbrengt. Binnenkort past de gemeente het  formulier aan.

Klantwaarderingsonderzoek

In het najaar laat de gemeente een klantwaarderingsonderzoek uitvoeren. De uitkomsten van het testpanel worden gebruikt bij het onderzoek. Doel van het onderzoek is het waarborgen van de kwaliteit van Hulp bij het Huishouden.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel