Toegankelijkheid Openbaar Vervoer

Er is geen volledig en actueel overzicht over de toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer in de regio Amsterdam.

Algemene informatie:

  • Alle NS stations in Amsterdam zijn toegankelijk.
  • Op de Intercitystations is assistentie.
  • Alle metrostations zijn rolstoeltoegankelijk, maar niet alle ingangen van de metrostations.
  • De Metro’s hebben een min of meer gelijkvloerse instap.
  • Alle bussen en de meeste trams hebben een lage vloer.
  • De bussen hebben een (automatische) plank, een groot aantal trams een handbediende plank.
  • Een deel van de tram- en bushaltes is opgehoogd en voorzien van geleidelijnen.
  • Alle voertuigen hebben audio-visuele omroepapparatuur.

Voor meer informatie over toegankelijkheid kunt u terecht op:

Woont u in de Zaanstreek of Amstelland-Meerlanden: op de website van Connexxion wordt geen informatie over toegankelijkheid van bushaltes vermeld. Klik hier voor de toegankelijke versie van de website. 

Waterland: Zie de website van EBS: http://www.ebs-ov.nl/reizen-met-ebs/toegankelijkheid/

Alle Toegankelijkheid-onderwerpen

Hartelijk dank voor uw reactie. Deze is in goede orde ontvangen. Indien uw reactie voldoet aan onze huisregels plaatsen wij uw reactie op onze website.
Reactie plaatsen

Coby op 23-06-2017 om 07:57:
Heel fijn al deze informatie. Helaas is de werkelijkheid vaak anders. Buschauffeurs vinden het lastig om de automatische plank te bedienen. Bij het instappen en bij het uitstappen. Veel chauffeurs laten me liever met rollator en al de bus uit vallen. Heel lastig in/uit stappen in een bus die 20 cm vanaf de stoeprand staat geparkeerd. Voor mij die last heeft van evenwicht, een rechterarm waar nauwelijks kracht in zit en wankel staat (en zit). Wanneer ik eindelijk in de bus ben krijg ik nauwelijks de kans te gaan zitten. (Ben niet traag, chauffeurs hebben geen zin om 2 tellen te wachten) Trekken met enorme kracht op om met veel geweld op weg te gaan. Kortom ik durf amper met een bus. Een tram is geen optie met een rollator. Ik ben dus gedoemd om thuis te blijven. Maarrrrr..... zult U zeggen: er is het AOV! Aanvullend Openbaar Vervoer! Ja, dat zou mooi zijn. Heb ik echt wel geprobeerd. Maar de laatste keer kon ik daar ook niet in. Veel te hoge instap. Ik kan die trap niet op. Alleen rechts zat daar een beugel waar ik mij aan vast kon houden. Maar zoals gezegd: rechts heb ik geen kracht. Links was er niks.
Met veel moeite ben ik in het midden in kunnen stappen na de chauffeur 3x gevraagd te hebben om een extra opstapje. Met veel moeite kon hij het opstapje vinden ergens onder een bank. Hij was volkomen verbaasd dat ik er niet in kon. Voor wie is dit vervoer nou toch bestemd? Het was een heel nieuw busje. Maar wie schhaft deze busjes aan voor mensen met een beperking? En wie leidt het personeel op tot sociaalvaardige mensen?
De Gemeente Amsterdam heb ik helemaal niks meer mee. Wanneer ik mijn dochters niet had gehad dan kon ik niet meer naar een specialist komen. Gemeente Amsterdam biedt geen enkele hulp en maakt alles ontoegankelijk: letterlijk en figuurlijk