Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 juni 2015

Toelichting op beschikking Wmo-eigen bijdrage CAK

Bij een aantal mensen is de afgelopen weken verwarring ontstaan, nadat zij een beschikking van het CAK hebben ontvangen voor hun woon-of vervoersvoorziening. Het bedrag op de beschikking kan verschillen van het feitelijke bedrag dat men moet betalen. Dit veroorzaakt onrust waardoor soms overhaast beslissen om de voorziening in te leveren. Dat kan ten onrechte zijn, want op de beschikking staat alleen wat de maximale eigen bijdrage zou kunnen zijn. Hieronder de uitleg over het verschil tussen de MAXIMALE eigen bijdrage en de FEITELIJKE eigen bijdrage.

Beschikking CAK voor eigen bijdrage
Factuur volgt in augustus.

Hebt u een woon of vervoersvoorziening, en onlangs een beschikking van het CAK ontvangen voor uw eigen bijdrage?
In de beschikking staat de maximale eigen bijdrage voor u per 4 weken. LET OP: dit is niet de factuur. Het bedrag dat u werkelijk moet betalen, kan lager zijn.

Het CAK heeft nu namelijk alleen uw inkomensgegevens en gezinssamenstelling verwerkt in de beschikking. Het CAK moet nu nog de gegevens van de gemeente verwerken over welke voorzieningen u precies hebt. Dat bepaalt het werkelijke bedrag dat u moet betalen. Dit weet u pas in augustus, als u de eerste factuur ontvangt.

Wat is de maximale eigen bijdrage?
De maximale eigen bijdrage is landelijk vastgesteld en is het bedrag dat u maximaal per 4 weken zou kúnnen betalen. Dit wordt bepaald aan de hand van uw huishouden, leeftijd, inkomen en vermogen (Belastingdienst).

Welk bedrag moet u werkelijk betalen?
Welk bedrag u werkelijk moet betalen staat op de factuur, niet op de beschikking. Dit is afhankelijk van het aantal voorzieningen dat u hebt, het aantal uren hulp en de tarieven per voorziening. Op de factuur kan dus een lager bedrag staan dan op de beschikking, hoger kan niet.

Deze factuur ontvangt u pas eind juli/begin augustus. Op basis van de factuur heeft u nog 6 weken om te bepalen of u de eigen bijdrage wilt of kunt betalen of dat u de voorziening wilt inleveren.

Geschrokken door het bedrag? Voorziening nu nog niet inleveren!
Beslist u niet overhaast om uw voorziening in te leveren. U hebt daarvoor voldoende tijd, nadat u de eerste factuur ontvangt. Dan weet u echt waar u aan toe bent.

Bedenktijd  tot na 1e factuur CAK
Het kan zijn dat als u de factuur van het CAK ontvangt, u de eigen bijdrage niet wilt of kunt betalen en alsnog de voorziening wilt inleveren. Dat kan tot zes weken na de datum op de factuur van het CAK. U kunt hiervoor gratis met de Wmo Helpdesk bellen. U betaalt dan geen eigen bijdrage over de  periode dat u de voorziening hebt gehad.

 

(Bron: gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang Amsterdam i.o.m. CAK, juni 2015) 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel

De Wmo Helpdesk is bereikbaar op telefoonnummer 0800 0643 (gratis). Van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 18.00 uur.