Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

2 februari 2016

VN-verdrag aangenomen: “Enorme stap voorwaarts!"

Donderdag 21 januari nam de Tweede Kamer het VN-verdrag voor de rechten van mens met een beperking aan. Hierop is tien jaar gewacht; Nederland is één van de laatste landen in de wereld die het VN-verdrag heeft aangenomen. Ad Warnar, directeur Cliëntenbelang Amsterdam: “De ratificatie is een enorme stap voorwaarts. Een aardverschuiving.”

Het VN-verdrag regelt dat iedereen, met of zonder een beperking, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. “Toegankelijkheid wordt hiermee vanzelfsprekend,” zo zei staatssecretaris Martin van Rijn (Vws). Als straks de Eerste Kamer ook instemt met het verdrag wordt Nederland eindelijk toegankelijker en inclusiever voor mensen met een beperking. Het verdrag treedt op 1 januari 2017 in werking.

Drie reacties uit het veld

Ad Warnar, directeur Cliëntenbelang Amsterdam

Directeur Ad Warnar“De basale eerste stap is gezet, nu moet er wet- en regelgeving komen. Mensen met een beperking hebben gelijke rechten, er moet rekening met ze worden gehouden. Ons werk verandert hierdoor. We hoeven niet meer eindeloos brieven te gaan sturen om te vragen om aanpassingen. Zoiets hebben we bijvoorbeeld jarenlang gedaan bij fotomuseum FOAM. Rolstoelgebruikers kunnen daar niet eens naar binnen.

Over een tijdje kunnen we een heel ander gesprek met ze voeren, want dan is toegankelijkheid gewoon verplicht. Wat veel mensen niet weten is dat nog lang niet alle openbare gebouwen toegankelijk zijn. Ik verwacht dat de gemeente ons advies zal vragen om een startplan te maken met een prioriteitenlijst.”  

Foto: Nathalie Hennis        

 Melanie Peterman, life coach en rolstoelgebruikster

Melanie houdt zich al jaren bezig met toegankelijkheid. “Fantastisch dat het verdrag is geratificeerd, en belachelijk dat het zo lang heeft geduurd. In een land waar iedereen gelijk is, waar niet gediscrimineerd mag worden, is dat laatste redelijk ridicuul. 

Er wordt van ons verwacht dat we meedoen, participeren. Maar dan moet ik daartoe wel in staat gesteld worden! Het is zonde dat toegankelijkheid jarenlang zo vrijblijvend was.

Ik hoop dat er meer bewustwording komt naar aanleiding van de ratificatie. Tweede Kamerlid en rolstoeler Otwin van Dijk heeft een grote rol vervuld.Hij is zichtbaar, hij maakt inzichtelijk waar hij tegenaan loopt. Want het is vaak geen onwillendheid, maar onwetendheid.”

Foto: Inge Hondebrink

Marlies van Sint Annaland, directeur Winkeltoegankelijkheid Nederland 

Marlies werkt al jaren in opdracht van de gemeente Amsterdam aan het toegankelijk maken van winkelstraten. Er zijn inmiddels al 250 oprijplaten op maat geplaatst in de binnenstad. “Niemand is tegen toegankelijkheid, mensen weten alleen vaak niet hoe ze dat moeten realiseren. Het verdrag geeft een zetje, niemand kan zich meer verschuilen achter vrijblijvendheid.

Uit mijn praktijkervaring weet ik: als je de lat heel hoog legt, is de kans groot dat het mislukt. Daarom hoop ik op veel out-of-the-box-denken. Gemeente en ondernemers die bijvoorbeeld nadenken over invalidentoiletten rondom uitgaansgelegenheden. Ik zie zeker een adviserende rol weggelegd voor Cliëntenbelang Amsterdam.”

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel