Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

19 december 2016

Voorstel nieuw bouwbesluit: doorgeschoten marktwerking?

Het kabinet heeft nieuwe bouwregelgeving voorgesteld, waarin minder strenge eisen worden gesteld aan de toegankelijkheid van woningen en gebouwen. Via de landelijke organisatie Ieder(in) hebben wij hiertegen protest aangetekend. Wij vinden dat zoiets belangrijks als woonkwaliteit niet aan de markt overgelaten kan worden.

Bart Weggeman, onze beleidsmedewerker toegankelijkheid: “Minister Blok beweert met droge ogen dat de markt zelf wel aan de woonkwaliteit denkt. Hij verwijst doodleuk naar de Algemene maatregel van Bestuur over Toegankelijkheid. Maar deze maatregel is ook zwaar onvoldoende,en verwijst bovendien terug naar het Bouwbesluit.”

 

Wat zijn de plannen?

Het Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische voorschriften, waaran alle bouwwerken in Nederland, zoals woningen, kantoren, winkels en ziekenhuizen, minimaal moeten voldoen. Het voorstel is om de minimale afmetingen van deuren, gangen en vertrekken niet meer voor te schrijven. Mensen in een rolstoel zullen hierdoor minder makkelijk een geschikte woning kunnen vinden of bij anderen op bezoek kunnen komen.

 

Verder wordt het aanbrengen van een balkon niet langer verplicht. Zeer ongunstig voor zieken en ouderen die aan huis gekluisterd zijn. Ook de verplichte berging sneuvelt in het voorstel. Dit is niet alleen slecht nieuws voor mensen die afhankelijk zijn van hun scootmobiel of rollator, maar ook bijvoorbeeld voor mensen met een (elektrische) fiets.

 

Woningen voldoen nu al niet aan de regels

Uit een onderzoek van de Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam uit 2005 bleek dat de helft van de woningen die vòòr 2005 zijn gebouwd niet aan de toegankelijkheidsregels van het Bouwbesluit voldeed: niet alleen te hoge drempels, maar ook trappetjes en ‘vergeten’ liftkokers. Er is weinig reden om aan te nemen dat dit beeld anno 2016 anders is. Falende handhaving is wel het slechtste argument om regels te schrappen; het toont juist de noodzaak van de regels aan.

 

Wonen is meer dan een dak boven je hoofd

In maart van dit jaar hebben wij de leidraad 'Wonen is meer dan een dank boven je hoofd’ gepresenteerd. Hierin geven we aan dat zelfstandig wonen voor kwetsbare groepen begint met goede woonruimte. Deze basisvoorwaarde komt door het voorgestelde bouwbesluit onder druk te staan.

 

Moeten wij als belangenbehartiger onze schaarse tijd nu weer gaan steken in het lobbyen voor geschikte woonruimte? Terwijl gemeenten en bewoners de aanpassingen mogen betalen en gemeenten geen bovenwettelijke eisen mogen stellen?

 

Lees ook het artikel 'Breed verzet tegen de nieuwe bouwregelgeving' op de website van Ieder(in). 

 

Deel dit artikel