Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 maart 2015

Zebrapaden schrappen geen goed idee

In de gemeentelijke Centrale Verkeerscommissie woedt een discussie of zebrapaden wel of niet moeten doorlopen over vrijliggende fietspaden en tram- en busbanen. Volgens ons zijn voetgangersoversteekplaatsen noodzakelijke verbindingen van stoep tot stoep. Als mensen met een beperking en ouderen niet veilig kunnen oversteken, zullen ze die plaatsen mijden.

Het standpunt van onze werkgroep Mobiliteit en Toegankelijkheid is duidelijk: voor blinden en slechtzienden zijn zebra’s noodzakelijk. Op de zebra heeft de voetganger voorrang, daarom lopen daar geleidelijnen naartoe. De wettelijke bescherming (verkeer moet stoppen voor iemand met een witte stok) is geen vervanger van de zebra.

Je kunt immers niet zien of er een fiets of auto aankomt, en je dus veilig kunt oversteken. Maar ook voor ouderen, kinderen en toeristen moet de voetgangersoversteek duidelijk en herkenbaar zijn. 

(Op de foto een fietspad zonder doorlopend zebrapad)

Zebrapaden en verkeerslichten

Ook de zebra over het vrijliggende fietspad moet worden meegeregeld in de verkeerslichten. Voetgangers moeten groen licht kunnen aanvragen vanaf de stoep, en niet vanaf een vluchtheuvel nadat ze eerst, met gevaar voor botsingen met fietsers, het fietspad zijn overgestoken. Bovendien zijn de vluchtheuvels vaak zo smal dat je er als rolstoelgebruiker, met een geleidehond, rollator of een kinderwagen, niet veilig kunt staan.

Zebra op tram- en busbanen

Trams hebben altijd voorrang, maar op gecombineerde tram- en busbanen moet de zebra blijven. Tram- en bushaltes liggen vaak bij kruispunten, waar doorstroming van het openbaar vervoer geen argument is. Mensen moeten immers  in- en uitstappen. Voor de echte vrije trambaan is de waarschuwingsbel een goede oplossing.

Dodelijke ongelukken

De discussie in de Centrale Verkeerscommissie is in een stroomversnelling gekomen, nadat de gemeenteraad de wethouder vragen had gesteld vanwege een aantal dodelijke ongevallen vorig jaar op voetgangersoversteekplaatsen. Bij de beantwoording van die vragen zal ook ons standpunt betrokken worden.

Afschaffen zebra's

Eén van de redeneringen in de verkeerscommissie was dat zebra’s maar afgeschaft moeten worden, omdat verkeersdeelnemers, vooral fietsers, toch niet stoppen. Dat is natuurlijk een verwerpelijke optie. Dan moet er maar meer aan bewustwording en handhaving worden gedaan.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Weggeman op (020) 75 25 151 of via b.weggeman@clientenbelangamsterdam.nl

Linkedin Twitter