Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

7 juli 2016

Gemeente: pak eenzaamheid onder ouderen aan

Vandaag hebben we in de Raadscommissie Zorg de gemeente opgeroepen de regie te nemen in de aanpak van eenzaamheid onder ouderen. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat deze aanpak niet vóór maar mét ouderen tot stand komt. Zodat deze aansluit op wat ouderen zelf vinden wat ze nodig hebben.

Het aanbod is nu voornamelijk gericht op het tegengaan van isolement. Dit is een te beperkte benadering. Eenzaamheid kent ook andere factoren.

Bovendien wordt het aanbod door professionals bedacht en sluit daarom niet altijd aan op de behoefte van ouderen.

Ouderen als opdrachtgever

Wij roepen de gemeente op om ouderen de rol van opdrachtgever te geven, zodat ze van het begin af aan betrokken zijn bij het formuleren van doelen en resultaten.

Ook pleiten wij voor deskundigheidsbevordering bij professionals én vrijwilligers en het inrichten van een stedelijk kennisplatform.

Organisaties hebben van ons een leidraad en 10 praktische tips ontvangen met het verzoek om volgens die richtlijnen te handelen. Deze kunnen zij ook gebruiken voor het ontwikkelen van een scholingsaanbod.

Met de PvdA

Gemeenteraadslid Maarten Poorter (PvdA) heeft een motie ingediend, waarin hij vraagt om een stedelijke programmatische aanpak van eenzaamheid. De aanpak van Gezond Gewicht stelt hij als voorbeeld. Wethouder Zorg Eric van de Burg heeft dit initiatief omarmt.

Samen zoeken zij naar financiële dekking van een dergelijk programma. Onze oproep aan de gemeente komt als geroepen, gezien de reactie van Maarten Poorter op Twitter.

De komende maanden zullen wij ook andere raadscommissieleden benaderen om onze voorstellen te bepleiten.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel

Download hier de inspraakreactie van Dora Tjalsma, onze beleidsmedewerker ouderen