Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

10 november 2016

Voorgenomen bezuinigingen stadsdelen sociaal domein

Met grote zorgen hebben we kennis genomen van het voornemen van het College van B&W om fors te bezuinigen op de stadsdelen. De hoogte van de bezuinigingen is dankzij een motie in de gemeenteraad al gehalveerd tot € 7 miljoen. Maar ook dan zullen deze bezuinigingen het sociaal domein ernstig treffen. Onze zorgen hebben we in een brief kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad.

In onze ogen ondergraaft de voorgenomen bezuiniging de basisvoorzieningen, die (de term zegt het al) van groot belang zijn om kwetsbare Amsterdammers mogelijkheden te bieden om te deel te nemen aan en zich te redden in het dagelijks leven.

Bewoners-initiatieven

Laagdrempelige voorzieningen en bewoners-initiatieven mogen niet verdwijnen. De gemeente heeft zich in haar ‘Meerjarenbeleidsplan Sociaal Domein’ doelstellingen gesteld, die precies het tegenovergestelde beogen van wat deze bezuinigingen zullen bewerkstelligen.

Wij vinden dit onverantwoord. De logica hierachter is ver te zoeken, want:

  • De bezuinigingen raken initiatieven en voorzieningen die  kwetsbare Amsterdammers in staat stellen om dicht bij huis mee te doen en sociale contacten te hebben.
  • De voorzieningen helpen om sociaal isolement en verwaarlozing te voorkomen.
  • Deze voorzieningen zijn bovendien bedoeld als relatief goedkoop voorliggend aanbod voor duurdere voorzieningen. Dit is de logica waar de beleidsvisie voor het sociale domein op gebaseerd is.

Ondersteuning

Gaat Amsterdam andere, (duurdere?) vormen van ondersteuning organiseren? Worden de maatwerkvoorzieningen in de Wmo nu toegankelijk voor meer mensen? Of biedt de stad helemaal geen alternatief als laagdrempelige vormen van ondersteuning wegvallen?

In onze brief hebben we de gemeente gevraagd aan te geven met welke alternatieven ze komt, wanneer de staddelen deze voorzieningen niet meer op niveau kunnen houden.

Als Amsterdam een sociale stad wil zijn en blijven, zijn voorzieningen aan de basis onontbeerlijk.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fatima Ouariachi via f.ouariachi@clientenbelangamsterdam.nl.