Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

Bijeenkomst 'Goed voorbereid op reis'

Datum: 29 juni 2022
Tijdstip: 13:30 - 15:30 uur.
Locatie: Flexbieb (Talbotstraat 46, Amsterdam IJburg)

Routebeschrijving: klik hier.

Aanmelden tot en met 27 juni: klik hier.

 

In samenwerking met Cliëntenbelang Amsterdam organiseert de Kennisgroep 'Personen met onbegrepen gedrag' de bijeenkomst 'Goed voorbereid op reis' voor mensen die bekend zijn met mentale ontregeling of dementie. Ook naasten, professionals, ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers zijn van harte welkom. U kunt de bijeenkomst ook online via een live stream volgen. 

 

Problemen voorkomen

Mensen die een bijzonder stressvolle periode meemaken, bekend zijn met mentale ontregeling en/of dementie, lopen meer risico op ontregeling op reis. 
Met een goede voorbereiding kunnen een hoop problemen worden voorkomen. 

 

Aan de hand van ervaringsverhalen geven verschillende sprekers advies over wat u kunt doen om uw reisplezier of dat van uw naaste of cliënt te vergroten, en eventuele risico’s te verkleinen. Ook geven we tips over wat u kunt doen, wanneer zich problemen op reis voordoen.

 

Uiteraard biedt de bijeenkomst voldoende ruimte voor gesprek en voor het beantwoorden van vragen. 

 

Voorbeelden uit de praktijk

 

Dementie oorzaak auto-ongeluk

Jan en Ria zijn gepensioneerd en besluiten samen op autovakantie te gaan in Slowakije. In Bratislava veroorzaakt Jan een ernstig auto-ongeluk. Wanneer de politie ter plaatse komt, is Jan niet goed aanspreekbaar. Hij lijkt in de war, en de politie besluit hem naar een psychiatrische kliniek te brengen.

 

Eenmaal daar concluderen de behandelaren dat Jan een vergevorderde vorm van dementie heeft. Ze besluiten dat Jan alleen onder begeleiding terug naar Nederland mag reizen. Helaas heeft Ria geen rijbewijs, en hebben Jan en Ria geen reisverzekering afgesloten.

 

Persoonlijkheidsstoornis

Jos heeft een heftig jaar achter de rug. Hij is gestopt met werken vanwege oplopende spanningen. Zijn behandelaar heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis bij hem vastgesteld. Jos is toe aan een positieve ervaring, en besluit om op groepsreis te gaan naar India. Hij heeft altijd al een keer de Taj Mahal willen zien, en hoopt nieuwe mensen te leren kennen.

 

De verandering van omgeving, de hele andere cultuur en het hoge tempo van de reis spelen Jos parten. Hij begint onbegrepen gedrag te vertonen en vindt daardoor geen aansluiting bij zijn reisgenoten. De situatie escaleert als de groep aangeeft de reis zonder Jos te willen voortzetten.

 

terug naar de agenda »

Gesprek laden

Deel dit artikel