Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

5 september 2022

Interview hoogleraar Marli Huijer te beluisteren bij Radio Signaal

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl. De geplande live-uitzending van donderdag 8 september a.s. kan helaas niet doorgaan. Na een actuele Agenda en de rubriek 'Mededelingen' luisteren we naar de boeiende uitzending van 30 juni jl. met Marli Huijer.
 

Marli Huijer.jpgHoogleraar Marli Huijer

Marli Huijer is emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, filosoof en medicus. Zij schreef het spraakmakende boek ‘De toekomst van het sterven’.

 

Hierin onderzoekt Huijer onze omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk als maatschappelijk en politiek vlak. In een vrolijke blik op de toekomst probeert zij het huis van de sterfelijkheid opnieuw vorm te geven. (Foto: Dingena Mol)

 

Meer waardering voor lijden

Marli Huijer is geen voorstander van het halsstarrig streven naar een lang leven. De zorg, de economie en de aarde raken verder overbelast. Zij vraagt om meer waardering voor lijden en sterven, pleit voor meer omgang tussen de generaties en spreekt zich uit tegen de medicalisering van de oude dag.

 

Sociale prijs

Huijer waarschuwde vanaf het begin van de coronacrisis voor al te strenge maatregelen. De wens om mensen te behoeden voor ziekte en dood moet altijd worden afgewogen tegen de sociale prijs die daaraan verbonden is.

 

Ze heeft grotendeels gelijk gekregen: voordat de scholen weer sluiten - laat staan de verpleeghuizen - moet er heel wat gebeuren. In haar boek 'De toekomst van het sterven' werkt Huijer haar ideeën verder uit. Ideeën die ze vooral in interviews naar voren had gebracht.

 

Het boek is het zevende deel van de reeks 'Vitale ideeën voor de wereld van morgen', waarin denkers zich bezighouden met de vragen 'Hoe willen we dat de wereld er morgen uitziet? En wat moeten we daarvoor doen?'

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.