Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

18 april 2011

7 Punten Plan van Aanpak Participatie

Eind maart hebben we in samenwerking met Stichting De Omslag het 7 Punten Plan van Aanpak Participatie gepresenteerd aan de gemeente Amsterdam en de wethouders Welzijn in de stadsdelen.

 

Aanleiding

Het gemeentebestuur van Amsterdam en de stadsdelen hebben te maken met grote bezuinigingen:

  • Participatiebudget DWI (Afschaffen SAP en MAP).
  • Wmo bezuinigingen (minder uitkering gemeente fonds).
  • WSW bezuinigingen (minder mensen in de werkvoorziening).

 

Bezuinigingen AWBZ

Daarnaast worden de gemeente en de stadsdelen geconfronteerd met bezuinigingen in de AWBZ (pakketmaatregel AWBZ, Inloop, verlaging, verlaging IQ grens en, in de toekomst, overheveling dagbesteding naar gemeente met bezuiniging). Kwetsbare Amsterdammers hebben daarnaast nog eens te maken met maatregelen zoals ‘de eigen bijdrage’ voor AWBZ dagbesteding.

 

Participatie onder druk

Op korte termijn is het grootste knelpunt het afschaffen van de MAP/SAP waarbij DWI de verwachting uitspreekt dat de stadsdelen toch een vorm van zinvolle dagbesteding voor de betrokken burgers handhaven. Tegelijkertijd zijn de stadsdelen bezig het bestaande welzijnsaanbod te evalueren en te vernieuwen met daarbij een forse bezuinigingsopdracht. Dit gebeurt in een periode waarin er nog extra taken bij komen. Dit zet de participatie van mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt ernstig onder druk.

 

Alles op alles zetten

De opstellers van dit 7 PPP zijn van mening dat ook nu, of misschien zelfs juist nu in een tijd van crisis, mensen met een achterstand zoveel mogelijk maatschappelijk moeten blijven participeren. Er zal dus alles op alles moeten worden gezet om dit met minder middelen toch te realiseren. Wij zijn van mening dat dit mogelijk is .

 

Nieuwe aanpak

Voorwaarde is dat de Centrale Stad, de Stadsdelen en DWI er gezamenlijk met de maatschappelijke organisaties voor zorgen dat een geïntegreerd beleid wordt gevoerd. Dit betekent dat bestaande schotten moeten verdwijnen en dat er een vernieuwende aanpak wordt ontwikkeld.  

 

Klik hier voor het hele 7 Punten Plan van Aanpak Participatie.

 

Deel dit artikel