26 juli 2019

Aanpassingen stemlocaties moeten blijven

De Rekenkamer Metropool Amsterdam publiceerde eind juni een rapport over de toegankelijkheid van het stemproces. We vinden het een waardevol onderzoek met goede aanbevelingen, maar hebben ook nog wat toe te voegen. Zo vragen wij ons af waarom de voorzieningen voor het toegankelijk maken van stemlokalen tijdelijk zijn. Het gaat vaak om kleine ingrepen die weinig kosten, zo blijkt uit het rapport. Waarom kan die oprijplank bij de ingang dan niet gewoon blijven liggen?

 

Bart Weggeman, onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid: “Er blijkt volgens het rapport nog van alles mis te zijn bij het toegankelijk maken van stemlocaties. Verkiezingen organiseren is natuurlijk een hele logistieke operatie. Het zou de organisatie veel tijd en geld schelen als tijdelijke voorzieningen gewoon kunnen blijven. Als je oprijplaten laat liggen, heeft iedereen er in het dagelijks leven baat bij. Denk bijvoorbeeld aan mensen met kinderwagens.”

 

Meer knooppunten openbaar vervoer en winkelcentra als stemlocatie

Wij bevelen aan om díe locaties als stemlocatie te gebruiken, waar mensen toch al komen en vaak goed bereikbaar en toegankelijk zijn. We denken bijvoorbeeld aan knooppunten van het openbaar vervoer. Niet alleen de grote NS-stations, maar ook een aantal metrostations lenen zich daarvoor.  Wellicht zijn er ook meer supermarkten en winkelcentra te gebruiken dan nu gebeurt. 

 

Landelijke belemmeringen aankaarten

Tenslotte hopen we dat de gemeente Amsterdam landelijke belemmeringen bij het stemmen aankaart in Den Haag. Het gaat dan bijvoorbeeld over de stembiljetten, die voor blinden en slechtzienden en laaggeletterden moeilijk te gebruiken of te begrijpen zijn. Of de mogelijkheid om digitaal te stemmen. Stemmen is tenslotte een democratisch recht. Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking stelt zelfs dat de overheid een toegankelijk stemproces als eerste moet organiseren nadat het verdrag door een nationaal parlement is aangenomen. 

 

Meldpunt Onbeperkt Stemmen bijgesneden.jpg

Bron afbeelding: College voor de Rechten van de Mens

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Bart Weggeman

Beleidsmedewerker Sociale en Fysieke Toegankelijkheid

(020) 75 25 151

b.weggeman@clientenbelangamsterdam.nl

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 


Gesprek laden

Deel dit artikel

Lees meer

Samenvatting van de rapportage van de Rekenkamer.