16 juli 2018

Advies aanpak personen met verward gedrag: maak contact met de mens, niet de cliŽnt

Onze klankbordgroep Personen met verward gedrag heeft 6 juli jl. zijn advies 'Verward en Onbegrepen'gepresenteerd dat het heeft opgesteld na een jaar ontmoetingen en signalen ophalen. Dit is gedaan in opdracht van de gemeente Amsterdam. 

 

Ervaringsdeskundigen, familie- en naasten hebben verhalen opgehaald over hoe de zorg rond personen met verward gedrag beter kan aansluiten bij hun vraag. Met specifieke aandacht voor de crisisketen. Bijvoorbeeld de manier waarop politie en hulpverlening meldingen rond personen met verward gedrag behandelen en hoe zij hen bejegenen. Daarnaast adviseert de klankbordgroep de gemeente om vooral de juiste mensen met juiste kennis en ervaring op het juiste moment in te zetten.

 

Contact van mens tot mens

In Amsterdam is een tekort aan voorzieningen om personen met verward gedrag goed op te vangen. Ook sluiten de behoeften van mensen met verward gedrag en hun familie en het aanbod van Amsterdamse instanties niet goed op elkaar aan. Een goede opvang die kan leiden tot sneller herstel van iemand. Maar het begint met contact maken van mens tot mens, zowel naar cliënten als familieleden en naasten. De klankbordgroep adviseert dan ook om te spreken over onbegrepen gedrag in plaats van verward gedrag. 

 

Best practices in de stad

De klankbordgroep heeft een aantal zaken in de stad als ‘best practice’ bestempeld. De Psycholance zorgt voor meer menselijk vervoer van mensen die een psychische crisis doormaken, onder begeleiding van ervaren deskundige verpleegkundigen. En het Respijthuis Amersbos in Noord bijvoorbeeld dat het gat opvult tussen niet meer tijdelijk thuis kunnen wonen en opname in een kliniek. 

 

Groep klankbordgroep 6 juli 2018.jpg

Op de foto van links naar rechts: Maarten Muis (voorzitter klankbordgroep), Natasha Los (Politie Amsterdam), Dick de Wit (Inforsa), Michiel van Beek (lid klankbordgroep), Heleen de Haas (Politie Amsterdam), Deborah Lauria (directeur Clientenbelang Amsterdam), Edo Paardekooper Overman (lid klankbordgroep), Mirjam van Dootingh (lid klankbordgroep), Angelien Horn (lid klankbordgroep), Barbera Olthof (lid klankbordgroep), José Manshanden (directeur GGD Amsterdam), Walter Kamp (programma manager Dienst WZS gemeente Amsterdam), Harry Doef (directeur Leger des Heils), Mirjam Dessing (lid klankbordgroep), Jan Woldman (directeur Publieke Gezondheid GGD Amsterdam).

 

Foto Esther kok december 2017 uitsnede klein.jpg

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther Kok (projectmedewerker klankbordgroep 'Personen met verward gedrag') op (020) 75 25 154 of via

e.kok@clientenbelangamsterdam.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Lees hier het advies 'Verward en Onbegrepen' (PDF)