29 september 2019
Amsterdam zet in op ‘mentaal vitaal’
Amsterdammers moeten zich vrij voelen om te praten over hun mentale gezondheid zonder buitengesloten te worden. Dan zullen eventuele klachten minder snel verergeren. Mede daarom is de gemeente Amsterdam het project Thrive Amsterdam gestart. Cliëntenbelang Amsterdam heeft zich daarbij aangesloten. Directeur Deborah Lauria: “We moeten van mentale gezondheid een gewoon gespreksonderwerp maken. En er ook op dat vlak voor elkaar zijn.”
Thrive (to thrive is Engels voor ‘opbloeien’) is een internationale sociale beweging die de mentale gezondheid en veerkracht van mensen wil bevorderen. Amsterdam heeft deze beweging van harte omarmd.
Extra aandacht voor positieve kant
Lauria legt uit wat de beweging nastreeft: “We zetten in op preventie en besteden extra aandacht aan de positieve kant. Vandaar dat we niet praten over geestelijke beperkingen en diagnoses, maar over ‘mentaal gezond zijn’. Wat kan iedereen eraan doen om mentaal fit te blijven? Dat is niet alleen een individuele verantwoordelijkheid, maar ook een verantwoordelijkheid van de gemeenschap als geheel. Mensen moeten er voor elkaar zijn. In andere landen worden bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen ingezet om leeftijdsgenoten die verslaafd zijn, of dreigen te worden, laagdrempelig te ondersteunen.
Zoiets lijkt sterk op ons project Life Coach, waarbij mensen met een lichamelijke beperking elkaar ondersteunen om beter leren om te gaan met hun aandoening. In dat verband hebben we het vaak gehad over de wens om deze vorm van ondersteuning uit te breiden naar de mentale gezondheid.”
Belangrijke rol voor werkgevers
Mentale gezondheid moet een gedeelde verantwoordelijkheid zijn van iedereen, zoals werkgevers, maatschappelijke instanties en onderwijsinstellingen. Lauria: “Werkgevers splen een belangrijke rol, omdat werk heel vaak zingeving voor mensen betekent, naast economische onafhankelijkheid. In de Londense zakenwereld zorgde het project 'City Mental Health Alliance' voor veel verandering.
Werknemers durven nu hun ervaringen te delen en bijvoorbeeld te vertellen dat ze elke ochtend paniekaanvallen hebben, voordat het werk begint. Werkgevers schatten hun medewerkers nu meer op waarde, mét hun mentale kwetsbaarheden. Dat heeft ook een economisch belang: mensen die ‘afbranden’ door teveel mentale belasting kunnen simpelweg niet meer werken.”
Gezamenlijke aanpak
Wat voegt Thrive toe aan de bestaande manier van werken? Lauria: “We proberen in Amsterdam al langere tijd om meer te doen aan het voorkomen van psychische problemen. Maar het gaat niet beter, zo blijkt uit de cijfers. Dat komt zeker voor een deel, omdat al die initiatieven vaak los van elkaar staan, te klein zijn of te versnipperd.
Projecten stoppen ook vaak na een bepaalde tijd, waardoor de resultaten niet blijvend zijn. Daarom gaan we investeren in het bij elkaar brengen van succesvolle activiteiten en initiatieven, in de ideeën en dingen die er al zijn. En werken aan een gezamenlijke aanpak, waarbij ervaringsdeskundigen, natuurlijk, ook een belangrijke rol spelen.”
Kerngroep
Deelnemers aan de kerngroep Thrive Amsterdam zijn GGD Amsterdam, In Geest, Arkin, HvA, UMC, ELAA (Eerstelijn Amsterdam en Almere) en Cliëntenbelang Amsterdam.
Op 9 en 10 september vond ik Toronto (Canada) een internationale conferentie over Thrive plaats. Deborah Lauria was daar namens Cliëntenbelang Amsterdam aanwezig. Op de foto van links naar rechts: Nina Acco Weston, René Keet (GGZ Nederland), Deborah Lauria (directeur Cliëntenbelang Amsterdam), Fran Silvestri (voorzitter/directeur IIMHL*), Marjolein Martens (projectleider Amsterdam Thrive), Kathy Langlois, Steve Appleton (directeur IIMHL* Europa).
*IIMHL = International Initiative for Mental Health.
Website in oktober online
Op 10 mei jl. werd het concept ‘Thrive Amsterdam’ gelanceerd tijdens een symposium van de gemeente Amsterdam. Thrive moedigt Amsterdammers, organisaties en initiatieven van harte aan om mentale gezondheid te bevorderen en zich in te zetten voor het voorkomen ervan. Vanaf half oktober kunt u de website bezoeken voor meer informatie: www.thriveamsterdam.nl.