Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

15 februari 2019

Amsterdams Taalakkoord voor 100.000 laaggeletterden

Cliëntenbelang Amsterdam is sinds vorig jaar één van de ‘taalpartners’ van het Amsterdamse Taalakkoord. Ook mensen met een lagere taalvaardigheid moeten mee kunnen doen aan de samenleving!  In dit artikel meer over onze inspanningen op dit gebied, en die van het kernteam Taalakkoord van de gemeente Amsterdam.  

 

Deborah1a.jpgDirecteur Deborah Lauria ondertekende vorig jaar september het Amsterdams Taalakkoord: “Dat betekent dat we bewust aandacht besteden aan laaggeletterdheid. Vóór de ondertekening waren we hier trouwens al mee bezig. Zo hebben we het politieke manifest dat we gebruikten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in twee varianten geschreven. Een versie hebben we in ‘niet-beleidstaal’ opgesteld, zodat die voor iedereen begrijpelijk kon zijn.”  

 

Herkennen van laaggeletterdheid 

Lauria: “We hebben al een tijdje een beeldverhaal 'Over ons werk' op onze website staan om niet alleen in taal, maar ook beeld uit te leggen wat wij kunnen betekenen voor Amsterdammers. Tijdens onze volgende ledenvergadering op 20 maart geeft de Stichting Lezen en Schrijven een workshop over het herkennen van laaggeletterdheid tijdens het contact met cliënten. We zijn ook blij met de initiatieven van andere taalpartners die ten goede komen aan cliënten. Zoals het Amsterdam UMC dat zorgverleners een speciale communicatietechniek (‘terugvertelmethode’) aanleert om hun voorlichting beter te laten overkomen bij patiënten.”   

 

Samen3.jpg

Nieuwe taalpartners werven 

Yvette Feist, projectleider Taalakkoord van de gemeente Amsterdam, is druk bezig met het werven van nieuwe taalpartners. “Maar liefst 18 % van de beroepsbevolking is laaggeletterd, dat zijn ruim 100.000 Amsterdammers. De gemeente organiseert zo’n 5000 taalcursussen per jaar. Maar gezien het grote aantal zal het heel lang duren voordat je echt iets bereikt hebt. Daarbij komt dat we deze mensen moeilijk kunnen bereiken. Nu bedrijven en maatschappelijke organisaties meedoen, kunnen we veel meer voor elkaar krijgen.”  

  

 

Mogelijkheden voor werkgevers 

Haar collega Sander Havermans (beleidsadviseur volwassenenonderwijs) vult aan: “We stimuleren werkgevers om hun medewerkers een cursus ‘Taal op de Werkvloer’ aan te bieden. Voor Amsterdammers kan de gemeente deze cursus financieren, maar werkgevers kunnen ook gebruikmaken van landelijke subsidie. Voordat een cursus georganiseerd kan worden, moet het onderwerp laaggeletterdheid wel bespreekbaar worden gemaakt op de werkvloer. Dat is voor werkgevers vaak lastig, maar het is één van de vele onderwerpen waarover wij kunnen adviseren.”

 

Beter meedoen in de maatschappij

Yvette vertelt dat uit onderzoek blijkt dat het verbeteren van taalvaardigheid veel oplevert. “Medewerkers zijn niet alleen productiever op hun werk, maar ze kunnen ook beter meedoen in de maatschappij. En hun gezondheid gaat vooruit. Dat is minstens zo belangrijk, want de laaggeletterde heeft er zelf ten slotte het meeste last van.”    

 

Word ook taalpartner!

Op 12 maart organiseert de gemeente weer een bijeenkomst voor alle taalpartners. Interesse om taalpartner te worden? Neemt u dan contact op met Yvette Feist via y.feist@amsterdam.nl
 

Meer informatie

In onderstaande Taalakkoord-nieuwsbrieven kunt u meer lezen over de initiatieven van de andere organisaties. 

    

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Met het Amsterdams Taalakkoord haakt de gemeente Amsterdam aan bij het landelijke Taalakkoord. Dat akkoord is onderdeel van het programma Tel mee met Taal. De gemeente Amsterdam wil bereiken dat iedere Amsterdammer gelijke kansen krijgt. Terugdringen van laaggeletterdheid helpt daarbij. Zo’n 50 Amsterdamse bedrijven en organisaties hebben het convenant ondertekend en zijn daarmee taalpartner. Dat aantal groeit nog steeds.