Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 juni 2020

Anneke (92): “Eindelijk weer een rit boeken naar vrienden”

Sinds de versoepelingen van 1 juni begint het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) weer op gang te komen. In eerste instantie mochten cliënten alleen noodzakelijke reizen maken, wat bij diverse mensen in het verkeerde keelgat schoot. Zo ook Anneke Schmidt (92) die niet kon wachten om haar sociale leven weer op te pakken. Inmiddels heeft vervoermaatschappij RMC besloten dat cliënten zélf mogen bepalen of ze hun reis noodzakelijk vinden.

 

Anneke Schmidt juni 2020.jpgAnneke Schmidt, een pittige dame op leeftijd, woont zelfstandig in Amsterdam-Zuid. Het leven heeft voor haar zin door bezoekjes aan familie, vrienden en kennissen. Ook gaat ze graag naar de ouderensociëteit. Doordat ze met een rollator loopt, is ze afhankelijk van het AOV.

 

“Het was een triest leven dat mij als oudere maandenlang beschoren was. Vijf minuutjes buiten lopen, alleen op een bankje zitten en dat was het dan.  Daarom keek ik ontzettend uit naar 1 juni.”

 

Privacy in het geding

“Groot was mijn verbazing toen vervoerder RMC mijn aangevraagde rit weigerde, omdat die niet noodzakelijk zou zijn. Waar halen ze het recht vandaan om mijn bewegingsvrijheid op zo’n manier in te perken? Ik vond het heel vervelend dat men doorvroeg naar mijn bestemming. Hoezo privacy?

 

Ze beriepen zich steeds op hun protocol, dat mij overigens niet ter inzage werd gegeven. Ik kon trouwens wel gewoon een rit boeken met Valys, om naar mijn zwager in Ermelo te gaan. Die werd 90. Het is toch vreemd dat ik wel regionaal kan reizen, maar niet in mijn eigen stad?”

 

Mijn sociale leven ís mijn leven!

“Ik vind het kwalijk dat men mij na de versoepelingen mijn leven ontzegde. Wij, als gezonde ouderen, mogen kennelijk niet meer meedoen. Waarom die extreme risicovermijding? Als ik geen klachten heb, een mondkapje draag, heeft niemand iets van mij te vrezen. Wat mijzelf betreft: ik ben bereid om risico’s te lopen door meer te reizen dan alleen naar medische toestanden. Mijn sociale leven ís mijn leven!”

 

Heel boos

“Ik ben heel boos geweest de afgelopen maand. Die boosheid heb ik omgezet in verschillende klachtmails. Kennelijk hebben de klachten gewerkt, want via de cliëntondersteuning van Cliëntenbelang Amsterdam kreeg ik te horen dat RMC het protocol nu iets anders inzet. Alleen noodzakelijke ritten boeken is nog steeds het advies, maar RMC laat het nu over aan de cliënt zélf om te bepalen wat noodzakelijk is. Precies wat ik hoopte!”

 

Goede informatie node gemist

“Ik heb meteen een ritje geboekt naar een café-restaurant aan de Bosbaan, waar ik vaak kom, en veel mensen ken. Daar voel ik me thuis. De rit verliep op rolletjes, hoewel ik eerst nog wel een beetje gespannen was.” Anneke is de cliëntondersteuning dankbaar voor de informatie, maar vraagt zich wel af hoe andere cliënten de gewijzigde aanpak te horen krijgen.

 

“Dit zou RMC beter moeten communiceren. Ook naar haar eigen medewerkers trouwens. De klantenservice stuurde mij kortgeleden het protocol, zonder erbij te vermelden dat cliënten nu zelf kunnen bepalen wat zij een noodzakelijke rit vinden.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Meld uw klacht bij ons

Wordt uw rit geweigerd? Wordt u onheus bejegend? Of heeft u een andere klacht? U kunt onze cliëntondersteuners op werkdagen bereiken van 10.00 tot 16.00 uur bellen op (020) 57 77 999. Een
e-mail sturen kan natuurlijk ook: klik hier.