Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 augustus 2012

Augustus column

`Rietepiet` door Riet, vrijwilligster bij Cliëntenbelang Amsterdam.

 

Zo ben ik al heel lang niet meer genoemd. Mijn ouders gebruikten dit troetelnaampje weleens. Verleden week was er een moment waarop ik wel weer heel even zo genoemd had willen worden. Veel blinde mensen zijn slechte slapers. Ik vorm hierop helaas geen uitzondering. Dit kan onder meer komen door een melatonine tekort.

 

Door het ontbreken van licht wordt het dag/nachtritme verstoord en maakt het lichaam niet voldoende melatonine aan. Bij mij helpt de melatonine niet. Het is voor mij heel gewoon om in de nacht, zo tussen 3 en 5 op te zijn. Ik drink dan thee en luister vaak naar een boek. Soms pak ik mijn I-phone en lees de krant.

 

Zo ook een paar dagen geleden. Ik kon mijn I-phone nergens vinden. Nu dacht ik, daar heb ik een slim trucje voor! Ik heb ook nog een oud telefoontje waar spraaksoftware opzit. Ik ging naar contactpersonen en bij het horen van mijn naam drukte ik op het knopje. Daarna stond ik geconcentreerd te luisteren waar ik ergens in huis het vrolijke muppetdeuntje zou horen. Terwijl ik zo op scherp stond, hoorde ik ineens……. "met Piet!"

 

Aan de grond genageld kon ik, stijf van de schrik, nog net zeggen “Oh sorry Piet, dit is een vergissing, ga maar weer snel slapen!” Vliegensvlug verbrak ik de verbinding. Ik voelde mij doodongelukkig, schaamde me en was erg ongerust. Wie is Piet en waarom ongerust, denkt u wellicht. Piet leert mij nieuwe routes en helpt nog vaak met computer- en  I-phone vragen.  Waarom ongerust? De vrouw van Piet heeft hartproblemen en zij zitten vaker bij de eerste hulp dan ze lief is.

 

De volgende morgen heb ik Piet een e-mail gestuurd, waarin ik vertelde waarom ik midden in de nacht aan de lijn hing. De hele kwestie lag als een steen op mijn maag en die steen verdween pas, nadat ik de reactie van Piet gelezen had. Zijn vrouw was niet wakker geschrokken. Hij zag onmiddellijk dat ik het was en was nieuwsgierig wat ik op dit nachtelijk uur te vertellen zou hebben. Helaas er kwam niet veel uit!

 

"Trouwens je hoeft je niet te verontschuldigen, zoiets kan iedereen overkomen!” Wat een lieve reactie, weg was de steen. Hopelijk overkomt mij dit nooit meer. Ik heb me voorgenomen mijn I-phone altijd op dezelfde plek neer te leggen en als dit goede voornemen mislukt, nooit meer in de nacht op zoek te gaan! Bovendien heb ik Piet bij de contacten op zijn achternaam gezet. Wist u trouwens dat er in het Parool een stripverhaal staat, dat echt Piet en Riet heet?! 

 

Deel dit artikel