Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 juni 2014

Besluit eigen bijdrage nachtopvang uitgesteld

Dat alle instellingen voor nachtopvang dezelfde eigen bijdrage zouden moeten heffen, daar waren de gemeente Amsterdam, instellingen voor Maatschappelijke Opvang en cliënten het over eens na een gezamenlijk overleg. Zónder overleg met cliënten stelden zij vervolgens de bijdrage vast op € 10,-per nacht vanaf 1 oktober a.s. Cliëntenbelang Amsterdam was onaangenaam verrast. Per brief hebben we de gemeenteraadsleden laten weten dat dit bedrag onacceptabel is. Het besluit is inmiddels uitgesteld.

De meeste daklozen leven van een minimum uitkering, als ze al een uitkering hebben. Vaak hebben ze ook schulden, maken ze gebruik van een schuldsaneringsregeling of bewindvoering.

De Daklozenvakbond heeft berekend dat bij een eigen bijdrage van € 10,- per nacht van een daklozenuitkering wel heel erg weinig overblijft om van te leven. De bond voorspelt dat veel daklozen de nachtopvang zullen mijden en ervoor kiezen om buiten te slapen, waardoor de overlast toeneemt.

Juist gemiddelde vinden

Tot nu toe golden er verschillende bedragen voor nachtopvang, variërend van gratis, € 3,- tot € 7,50. Wij vinden dat het gemiddelde hiervan gevonden moet worden én dat er geen spake mag zijn van een verhoging van de gemiddelde prijs van ruim 250%.

Er buiten gehouden

De gemeente heeft in overleg met de MO-instellingen de hoogte van het bedrag vastgesteld. Waarom niet mét cliënten en hun vertegenwoordigers? Wij zijn er buiten gehouden, terwijl we op alle mogelijke momenten aan ook aan tafel hebben gezeten. We mogen meedenken en onze ideeën kenbaar maken, behalve als het aankomt op de hoogte van de eigen bijdrage.

Na onze protesten, in samenwerking met de Daklozenvakbond, is het besluit over de eigen bijdrage uitgesteld. We gaan binnenkort in gesprek over een realistische bijdrage voor de nachtopvang in Amsterdam. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marijke de Jeu (beleidsmedewerker MO) via m.dejeu@clientenbelangamsterdam.nl

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel