Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

29 november 2021

Bezwaar maken tegen kilometerbeperking AOV

De gemeente bezuinigt op het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV), waardoor Amsterdammers met een beperking vanaf januari nog hooguit 1500 kilometer per jaar kunnen reizen. Volgens ons mag kilometerbeperking niet, want het AOV is een Wmo-maatwerkvoorziening voor mensen met een beperking. Heeft u hiermee te maken? Wij kunnen u daarbij helpen. 

 

Voor mensen met een beperking is het ontzettend belangrijk dat zij de juiste vervoersondersteuning krijgen. Alleen dan kunnen ze in de samenleving meedoen. 10% van de huidige AOV-gebruikers reist meer dan 1500 kilometer per jaar met het AOV, de zogenoemde veelreizigers. Wanneer de gemeente niet in hun vervoersbehoefte voorziet, handelt deze in strijd met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

 

Gemeente volgt de wet niet

In de Wmo staat dat de gemeente verplicht is om mensen met een beperking te compenseren als niet zelf in hun vervoer kunnen voorzien of niet zelf hun vervoer kunnen regelen. Dit betekent dat de gemeente ervoor moet zorgen dat ze bijvoorbeeld naar hun vrijwilligerswerk kunnen of hun vrienden en familie kunnen bezoeken. Daarvoor moet de gemeente eerst goed onderzoek doen naar de vervoersvraag.

 

Om daarna – als de cliënt voor een Wmo-maatwerkvoorziening in aanmerking komt – de aard en omvang ervan in een beschikking vast te leggen. Wie het daar niet mee eens is, kan formeel bezwaar maken en uiteindelijk aan een rechter vragen om het besluit terug te draaien.

 

Geen beschikking? Toch bezwaar maken

In het geval van de kilometerbeperking heeft de gemeente geen onderzoek gedaan naar het vervoer dat iemand nodig heeft. Alle gebruikers van het AOV kregen de mededeling in een brief. Dit betekent dat er helaas geen ‘beschikking’ is. Een beschikking is een besluit waartegen iemand formeel bezwaar kan aantekenen.

 

De gemeente heeft besloten om het aantal jaarlijkse kilometers te beperken en dat heeft voor 10% van alle AOV-gebruikers grote gevolgen. Daarom vinden wij dat je toch bezwaar kunt maken, ook al is het in dit geval juridisch wat lastiger. Hiervoor kunnen gedupeerden onze hulp inroepen.

 

Álle Amsterdammers die meer dan 1500 kilometer per jaar met het AOV reizen, kunnen het besluit van de gemeente aanvechten. De gemeente doet onvoldoende om deze beperking op de vervoersbehoefte op te vangen. En daartoe verplicht de Wmo iedere gemeente wel.

 

Gratis cliëntondersteuning

Reist u meer dan 1500 kilometer per jaar met het AOV? En wilt u dat blijven doen? Wij helpen u graag. Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze onafhankelijke cliëntondersteuners. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer (020) 57 77 999. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook via steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

* Dit artikel is een aangepaste versie van het artikel van 26 november uit onze nieuwsbrief van 29 november (verzonden om 08.11 uur).