Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

2 juli 2024

Christel Dol eerste Zomergast bij Radio Signaal

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl

 

Stichten van kloosters

Onze reeks Zomergasten starten we donderdag 4 juli met journalist, auteur en psychologe Christel Don. We spreken haar over ‘De meisjes van de Goede Herder,’ haar onlangs verschenen boek. De Zusters van de Goede Herder in Nederland opende in 1860 hier het eerste klooster in Zoeterwoude - Rijndijk.

 

Vanuit het moederhuis in Zoeterwoude stichtten zij kloosters in Haarlem (1879 later, Bloemendaal Euphrasia), Velp (1892, Larenstein) en Tilburg (1902, Bredaseweg). In 1927 stichtten ze in Batavia een huis. De congregatie heette voluit 'Onze Lieve Vrouw van Liefde van de Goede Herder'.

 

Christel Don.jpgLiefdesgestichten

Het boek ‘De meisjes van de Goede Herder’ komt uit, terwijl een VPRO-serie op tv over het zelfde onderwerp net afgelopen is. Ze staan los van elkaar. In haar boek volgt Christel meisjes die tussen 1860 en 1980 in één van de katholieke 'liefdesgestichten' terechtkwamen.

 

Naast intensief bronnenonderzoek sprak zij uitgebreid met vrouwen die er zaten tussen 1940 - 1980. De vooroordelen over de kwetsbare tienermeisjes waren heftig en de psychische druk waaronder zij daar leefden was enorm.

 

Dwangarbeid en uitbuiting

Het regime in de kloosters was streng en de arbeid in wasserijen en naaiateliers zwaar en vaak eentonig. Het onderzoek - gedaan onder minister Dekker van Rechtsbescherming - concludeerde in 2019 dat er sprake is geweest van dwangarbeid en uitbuiting.

 

Meisjes van toen

Christel Don interviewde ook een zuster, een groepsleidster, buurtbewoners, kinderen van een ex-pupil en een misdienaar. Met haar boek geeft Christel 15:000 'meisjes van toen' een stem.

 

We praten de achtergrond van de Goede herder, over hoe Christel te werk is gegaan en over de jeugdzorg tussen 1940 - 1970. We bespreken de bejegening in de gestichten en de arbeid die de meisjes moesten leveren.

 

Tot slot praten we over hoe het nu gaat met de meisjes van toen, hoe ze op de tijd bij de zusters terugkijken en wat de plannen van Christel verder zijn.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.