Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

15 september 2022

Circusbende Festival goed voorbeeld inclusief evenement

Eind juli benaderde de organisatie van het Circusbende Festival onze lidorganisatie Onbeperkt West (OW). Voor hun grote en vernieuwende circusfestival in het Erasmuspark en op het NDSM terrein waren ze op zoek naar speciale bezoekers. Bezoekers om hen te adviseren over de verbetering van de toegankelijkheid van het festival. Enthousiast geworden door het leuke programma besloot OW in te gaan op hun verzoek. Op dus naar het Erasmuspark, dat is immers in West.

 

Kinderen behoren natuurlijk ook tot de bezoekers van het festival. Daarom hebben we de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind gevraagd of zij met een groep kinderen mee op pad wilden gaan. En dat wilden ze maar al te graag.

 

Plankiers huren

Vrij kort van tevoren kregen we de vraag of er plankiers nodig waren, want het Erasmuspark is eigenlijk één groot grasveld. Voor handbewogen rolstoelen is een grasveld niet begaanbaar, ook niet geduwd door een begeleider. En het park is gewoon te groot. Ons advies was dan ook om plankiers te huren. Aldus geschiedde, ondanks het beperkte budget van de Circusbende. 


De organisatie had gelukkig al goed nagedacht over hoe ze zouden moeten liggen. Uitgangspunten waren:

  • Mensen in een rolstoel, met een rollator of een stok en blinden en slechtzienden moesten allemaal geheel zelfstandig het festival kunnen bijwonen.
  • Dus ze moesten bij de voorstellingen en muziekpodia – inclusief de kermis - kunnen komen en zelf hun eten en drinken kunnen halen.
  • Kinderen zouden les moeten kunnen krijgen in de circusschool.

 

(Artikel loopt na de foto door.)

Foto Circusbende bezoekers aan een tafeltje sept 2022.jpg

(Foto: Facebook-pagina Circusbende Festival)

 

Leerzaam

Wij hebben veel geleerd over het adviseren van de Circusbende, en zij van ons. Met name hebben we veel geleerd van de dove kinderen. Het komt niet vaak voor dat wij hun ervaringen zo duidelijk uit eerste hand hebben kunnen vernemen. 

 

Verbeterpunten:

  • De blinde en slechtziende leden van Onbeperkt West merkten op dat het soms toch heel moeilijk was te begrijpen wat er allemaal op het podium gebeurde. De artiesten kwamen allemaal uit het buitenland.
  • De kinderen vonden dat de voorstellingen nog te talig, waardoor zij ook niet alles konden volgen.
  • De website zou nog toegankelijker moeten worden.
  • Audioscriptie en een doventolk zouden zeker bijdragen aan de toegankelijkheid.

 

Toegankelijke evenementen

Bij deze advisering is precies gebeurd is wat wij zo belangrijk vinden: zorgen dat ook evenementen gewoon integraal toegankelijk zijn voor iedereen, met of zonder beperking.

 

Bijzonder was dat de Circusbende eigenlijk precies begreep, waaraan een evenement zou moeten voldoen om echt integraal toegankelijk te zijn. Dat komen wij bijvoorbeeld bij andere organisaties, musea en concertzalen veel minder tegen. We kijken uit naar het festival van volgend jaar!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel