Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

3 maart 2014

Cliëntenbelang Amsterdam blij met ‘psycholance’

In mei gaat in Amsterdam de ‘psycholance’ rijden: een speciaal ingerichte ambulance met deskundig GGZ-personeel die verwarde mensen naar de spoedeisende dienst vervoert. Cliëntenbelang Amsterdam bracht het cliëntenperspectief in. We zijn blij met de komst van de psycholance, omdat het voor GGZ-cliënten erg traumatisch kan zijn als de politie hen – zoals het nu te vaak gebeurt - geboeid naar een politiecel of de Crisisopvang brengt.

Het idee voor de psycholance is overgewaaid uit Noorwegen. De inzet van de speciale ambulance maakt het vervoer voor GGZ-cliënten humaner. Een goede bejegening door de GGZ-verpleegkundige kan kalmerende injecties of handboeien overbodig maken.

Een ander voordeel is dat de druk op de politie vermindert. De politie is veel tijd kwijt aan het vervoeren van psychiatrische patiënten, terwijl ze hier maar nauwelijks voor opgeleid zijn. 

Ambulance of gewone auto?

Wij hebben deelgenomen aan de eerste brainstormsessies over de manier waarop GGZ-cliënten op straat beter opgevangen en vervoerd kunnen worden. Moet de auto bijvoorbeeld op een ambulance lijken of minder opvallend? 

Leden van het Groot-MO-overleg gaven aan dat een ambulance hun voorkeur had, aangezien deze minder stigmatiserend werkt. Het oogt toch anders of je buurman door een ambulance afgevoerd wordt of door een politieauto.  

Pilotfase

Het plan om een psycholance in Amsterdam in te voeren is een initiatief van Spoedeisende Dienst Amsterdam, die het concept met de politie, ambulancedienst en GGD uitgewerkte. De psycholance moet ertoe bijdragen dat verwarde personen, ook in spoedgevallen, de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Een woordvoerder van de politie: 'Bij ons horen deze mensen gewoon niet thuis. Het is ons werk niet en de patiënt is natuurlijk veel beter af met deskundige hulp. Hij of zij hoort niet in een cel, maar in een deugdelijke ruimte in een instelling voor psychiatrische patiënten.'

Als de pilot goed verloopt, wordt het idee in de rest van Nederland uitgerold. 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel