Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

6 oktober 2022

Cliëntenbelang Amsterdam neemt Dementie Museum over

Cliëntenbelang Amsterdam heeft half september het Dementie Museum overgenomen. Op maandag 10 oktober tijdens de Dag van de Participatie droeg initiatiefnemer Annette Beeftink de symbolische sleutel over aan directeur-bestuurder Deborah Lauria. 
 

Het Dementie Museum is een online èn reizend museum. Het is een plek waar mensen die te maken hebben met dementie, zich kunnen opladen door middel van interactieve objecten. Verrassende ervaringen en inzichten geven bezoekers hernieuwde energie bij het omgaan met de gevolgen van dementie.

 

Kunst inzetten voor inclusie en participatie

Het Dementie Museum geeft ons de kans om op creatieve wijze vorm te geven aan een ziekte, en hoe deze in relatie staat tot thema’s als eigen regie, bejegening en mantelzorg.

We werken daarbij samen met het Odensehuis en de Vrijwilligersacademie ter ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers. De collectie van het museum zal regelmatig op andere locaties worden ingezet. Zoals bijvoorbeeld op 26 oktober tijdens de opening van ontmoetingsruimte De Schatkamer in stadsdeel Oost.

 

Particulier initiatief

Het museum is in 2017 begonnen als een particulier initiatief van Annette Beeftink, die jaren gewerkt heeft met mensen die te maken hebben met dementie.

“De ziekte dementie zet alle vanzelfsprekendheden op z’n kop. Toen ik tijdens een stedentrip in Wenen langs het Blindenmuseum liep, viel bij mij ineens het kwartje: waarom bestaat er nog geen Dementie Museum?

Een museum kom je altijd anders uit dan je erin gaat, omdat het raakt aan een extra dimensie die - in dit geval - van belang is bij het omgaan met dementie. Deze ervaring gun ik anderen ook, zowel mensen met als zonder dementie.”


Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ruud Fiere op
06 30 17 23 01 of via r.fiere@clientenbelangamsterdam.nl

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel