Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

24 februari 2012

Verontwaardiging over big brother toestanden in VUmc

Cliëntenbelang Amsterdam is boos op het VUmc Amsterdam, omdat het vertrouwen van patiënten op ernstige wijze is geschaad. Dit zegt Cliëntenbelang naar aanleiding van het programma Nieuwsuur van gisteravond waarin een ouder zich beklaagde over het feit dat RTL een reality-programma maakt op de Eerste Hulp van het VUmc met verborgen camera's. Het VUmc verklaart dat patiënten meestal vooraf om toestemming worden gevraagd, maar bij spoedeisende zaken soms achteraf. Het VUmc gaat daarbij volledig voorbij aan de kwetsbare positie van patiënten op het moment dat ze bij de Eerste Hulp worden binnen gebracht.

 

Vertrouwen patiënten geschaad
Warnar, directeur van Cliëntenbelang Amsterdam: “Het is de taak van het VUmc om patiënten op zo’n kwetsbaar moment te beschermen, te helpen en naast de medische belangen ook de sociale belangen van patiënten in het oog te houden. Patiënten moeten het vertrouwen hebben dat ze in goede handen en veilig zijn binnen de muren van het VUmc. Dat vertrouwen is nu geschaad. Camera’s toestaan voor reality-programma’s dient geen enkel medisch belang voor de patiënten, het neigt naar sensatiezucht. Het VUmc zou zich daar verre van moeten houden”.

 

Clientenbelang Amsterdam vindt dat hier ethische grenzen zijn overschreden en mogelijk ook juridische. Een cameraploeg, geluidsmensen en andere medewerkers van Eyeworks (RTL-tv ploeg) hebben geen medisch beroepsgeheim, maar zien en horen wel medische, persoonlijke informatie. De Patiënten Participatieraad van het VUmc en Cliëntenbelang Amsterdam zijn nooit vooraf geraadpleegd of geïnformeerd hierover. Warnar: “Dit mag nooit weer gebeuren en ik verwacht dat de directie van het ziekenhuis openbaar haar excuses aanbiedt en een gebaar maakt naar al die patiënten die in het ziekenhuis aanwezig waren op het moment van de opnames.”

Terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel