Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

16 oktober 2022

Cliëntenbelang zet mensen met ervaringskennis in bij nieuwbouwplannen Strandeiland

Hoe bouw je een nieuwe wijk zodat deze aansluit op de behoeften, wensen en ideeën van de toekomstige bewoners? Deze vraag stond centraal bij een werkatelier over Strandeiland, een toekomstige wijk op IJburg. Doel is om een visie op woonzorg te bepalen die aansluit op de ontwikkelingen in de komende jaren.
 

Eind september organiseerde het samenwerkingsverband ‘Amsterdam Vitaal en Gezond’ het werkatelier over Strandeiland. Naast de mensen uit de participatieraad Strandeiland waren er vier ervaringsdeskundigen via Cliëntenbelang Amsterdam aanwezig. Zij spraken met vertegenwoordigers van corporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en gemeente over alle belangrijke thema’s.

 

Bouwen aan een sterke sociale infrastructuur

Hoe kan een diversiteit aan mensen betaalbaar wonen? Wat verstaan we onder zorg op de juiste plaats? Wie zijn de direct betrokkenen? Wat kunnen bewoners zelf en welke goede voorbeelden hebben we al? Het ging over de rol van kunst en cultuur, over eigenaarschap en de behoefte aan niet bij voorbaat al ingevulde ruimten.

 

Nog geen masterplan

Zo’n werkatelier leidt niet direct tot het gewenste masterplan. Er zijn wel heldere actiepunten uit voortgekomen waar de deelnemers zich aan hebben verbonden. Belangrijk is vooral dat deze werkwijze vanzelfsprekend wordt. Dat buurtinitiatieven, actieve en creatieve bewoners, ervaringsdeskundigen bij het hele maakproces zijn betrokken vanaf het begin tot het eind.

 

Programma Vitaal & Gezond

Strandeiland dient ook als voorbeeld voor het Programma Vitaal & Gezond van de gemeente waarin Cliëntenbelang Amsterdam actief deelnemer is. Onze inbreng is dat ingewikkelde vraagstukken als preventie, chronische ziekten, digitalisering en (mantel)zorg altijd aan mensen blijft verbonden.

 

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met  Bryan Balak, beleidmedewerker wonen: b.balak@clientenbelangamsterdam.nl

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel


Strandeiland aan het IJmeer

Strandeiland is nu nog een zandvlakte als nieuw onderdeel van IJburg in Amsterdam-Oost. Over een kleine 20 jaar zal hier een kleine stad verrezen zijn. Er komen 8.000 nieuwe woningen voor zo’n 20.000 mensen. Naast winkels en sportaccommodaties komen er scholen en welzijns- en zorgvoorzieningen.
In 2024 wordt de eerste paal geslagen, eind 2025 komen de eerste mensen er wonen.