Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

16 oktober 2015

Cliëntenorganisaties uiten zorgen om kostendelersnorm

Dit jaar is in Nederland de zogenaamde ‘kostendelersnorm’ ingevoerd. Mensen met een bijstandsuitkering die ‘kostendeler’ zijn doordat zij in een huis wonen met andere mensen zullen worden gekort op hun uitkering. Tijdens de gemeentelijke commissievergadering Werk & Economie van 14 oktober jl. spraken diverse organisaties hun zorgen uit over de gevolgen van de invoering van de kostendelersnorm.

Gezamenlijk deelden wij onze zorgen met de commissie: het Jeugdplatform Amsterdam, het Groot MO/GGz overleg, De Daklozenvakbond, een bezorgde burger en een gedupeerde - die in levensontwrichtende problemen komt door de kostendelersnorm  - spraken de leden van de commissie toe. Wethouder Vliegenthart gaf aan graag gebruik te maken van het aanbod van cliëntenorganisaties om mee te denken over een aantal zaken. 

Klik hier om onze inspraakreactie te lezen. Wij blijven dit onderwerp nauwlettend volgen.  

Melden van problemen

Op dit moment zijn er in Amsterdam nog geen verdere maatregelen genomen. Burgers die in de problemen komen door de kostendelersnorm kunnen zich onder andere melden bij onze cliëntondersteuners

Zwartboek

De afgelopen maanden hebben wij meegewerkt aan een zwartboek, gemaakt door het Groot MO/GGz overleg, met voorbeelden uit de praktijk over de kostendelersnorm. Het zwartboek bevat ook globale informatie over wat de kostendelersnorm is. Klik hier om het zwartboek te lezen.

Partner zonder verblijfstatus

Eerder al nam Amsterdam als eerste gemeente in Nederland maatregelen, zodat een aantal specifieke groepen niet onnodig in de problemen zal komen. Het gaat hierbij om gezinnen en echtparen, waarbij één van de twee partners (nog) geen verblijfsstatus heeft en dus niet kan bijdragen in de kosten.

Niet gekort

In een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer op 24 september jl. gaf staatssecretaris Klijnsma aan dat mensen die een vluchteling of dakloze tijdelijk opvangen, ook niet gekort zullen worden door de kostendelersnorm. En dat gemeenten uitzonderingen kunnen maken voor ‘schrijnende gevallen’.

Hierover zou de staatssecretaris binnen twee weken een brief sturen. Deze brief heeft gemeente Amsterdam nog niet ontvangen. Om verdere stappen te kunnen zetten is het belangrijk dat de gemeente weet wat er in deze brief staat. Wel zal er in ieder geval in Amsterdam onderzoek gedaan worden naar de gevolgen van de kostendelersnorm.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel

Klik hier om de beelden van de commisievergadering terug te kijken. Vanaf 1.22.42 de insprekers, vervolgens reacties en vragen commissieleden, reactie wethouder en cliënte Mandy Drieling (op 1.39). Het agendapunt 'kostendelersnorm' duurt tot 2.09.20.

Lees hier de 'Brandbrief clientenorgansiaties daklozen over kostendelersnorm', verstuurd op 20 oktober jl. door de samenwerkende cliëntenorganisaties COMO-G4 en Werkplaats MO, naar staatssecretaris Klijnsma en de Tweede Kamercommissies VWS en SZW.