Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

29 augustus 2017

Cliëntenperspectief weinig onderbouwd in plannen zorgaanbieders

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is bezig met het inkoopbeleid 'Wijkverpleging 2018' voor Amsterdam. Zilveren Kruis heeft ons gevraagd om de ingediende plannen van de zorgaanbieders te toetsen. Helaas kwam het cliëntenperspectief nog onvoldoende uit de verf. Bovendien gaan de zorgaanbieders uit van de ideale cliënt, die volgens ons niet bestaat.

 

Onze werkgroep Kwaliteit van Zorg heeft een flinke inspanning verricht om de plannen te toetsen. We hebben vooral bekeken of de cliënt er beter van wordt. Voor ons waren de namen van de zorgaanbieders niet zichtbaar.

 

Ideale cliënt bestaat niet

Wat ons opviel is dat maar 11 zorgaanbieders een plan hebben ingediend. We misten vooral de kleinere zorgaanbieders. De zorgaanbieders lijken uit te gaan van een ideale cliënt: iemand die mondig is, met een computer kan omgaan, een netwerk heeft, die niet bang is voor vernieuwingen en blij is met zelfregie. Dat vinden we verontrustend, omdat de werkelijkheid anders is.

 

Ronkende woorden

De plannen staan vol met ronkende woorden over zelfregie, preventie, de cliënt centraal. Maar nergens staat hóe de zorgaanbieders de cliënt centraal stellen, en hoe ze omgaan met de minder ideale cliënt. Dit probleem hebben we ook met Zilveren Kruis besproken. We hebben hen gevraagd de toetsingscriteria hierop aan te scherpen. Zilveren Kruis heeft de zorgaanbieders opgeroepen om beter met ons samen te werken om het cliëntenperspectief te versterken.

 

In gesprek met Amsterdammers

Om onze rol in dit inkoopproces beter te kunnen vervullen, willen wij in gesprek gaan met Amsterdammers die wijkverpleging ontvangen. Ook willen we graag samenwerken met cliëntenraden, bewonersinitiatieven en wijkzorgtafels. Onze bevindingen zullen we vervolgens bespreken met de samenwerkende zorgaanbieders in de wijken.

 

Nieuwe inkoopmethode Zilveren Kruis

Zilveren Kruis gaat op een andere manier zorg inkopen. Contracten worden gesloten met de grootste zorgaanbieders die wijkverpleging leveren. Kleinere zorgaanbieders kunnen ook zorg leveren, maar alleen via samenwerkingsverbanden in de wijken, de zogenaamde Allianties. Aanbieders die specifieke zorg leveren, bijvoorbeeld aan zorgmijdende cliënten, kunnen aanvullend een overeenkomst met Zilveren Kruis sluiten.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herman Klein Tiessink (Beleidsmedewerker kwaliteit van zorg) op (020) 75 25 165 of via ​​​​​​​h.kleinti@clientenbelangamsterdam.nl

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel