Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

31 oktober 2012

Conceptregeerakkoord biedt perspectief, maar grote zorgen blijven bestaan

Cliëntenbelang Amsterdam ziet enkele lichtpunten in het conceptregeerakkoord, maar redenen voor zorgen zijn volop aanwezig. Het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie vinden wij een goed idee, maar hoe vult de gemeente Amsterdam de compensatieregeling in? Leiden deze maatregelen tot een inkomensverbetering van mensen met een beperking en chronisch zieken?

 

Ratificatie VN-verdrag

Ook zijn we verheugd over het feit dat Nederland nu eindelijk het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking gaat ratificeren. Dit versterkt de rechtspositie van mensen met een beperking en Nederland verplicht zich hiermee te zorgen voor een samenleving waarin iedereen kan participeren. Voor de gemeente Amsterdam betekent dit dat harder gewerkt moet worden aan het toegankelijkheid van de stad. Het gaat hierbij niet alleen om de toegankelijkheid van de openbare ruimte en het openbaar vervoer, maar bijvoorbeeld ook om de toegankelijkheid van de arbeidsmarkt.  

 

Taken gemeenten

Zorgelijk is het feit dat gemeenten verantwoordelijk worden voor begeleiding en de verzorging van ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Wij vragen ons af of de gemeente Amsterdam hiervoor wel over voldoende financiële middelen beschikt. Zeker gezien het feit dat Zorgzwaartepakket 4 ge-extramuraliseerd zal worden.

De grote beleidsvrijheid die gemeenten krijgen kunnen – het recht op zorg wordt vervangen door zorg op basis van het compensatiebeginsel - leiden tot grote verschillen tussen gemeenten. Dit is iets om opgepakt te worden door de landelijke partners, bijvoorbeeld door de CG-Raad en NPCF, maar ook wij willen daar een rol in spelen als Amsterdamse belangenbehartiger.

 

AWBZ

De versobering van de AWBZ door het kabinet laat diepe sporen na in de langdurige zorg. De keuzes die de gemeente moet gaan maken om deze vorm van zorg in goede banen te leiden, zullen gemaakt moeten worden met het veld. Met name cliëntorganisaties, waaronder Cliëntenbelang Amsterdam, eisen hier een plek aan tafel op.

 

Pgb

Cliëntenbelang Amsterdam hecht veel belang aan het voortbestaan van het Pgb. Wij roepen de gemeente daarom ook op de Amsterdamse variant van het Pgb te handhaven, zodat mensen zelf hun zorginkoop kunnen blijven regelen.

 

Werk

In de nieuwe Participatiewet is een quotumregeling opgenomen voor het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking door grotere bedrijven. Helaas is dit nodig, maar goed dat het gebeurt. Wij zouden graag zien dat dit quotum in Amsterdam wordt uitgebreid naar bijvoorbeeld het MKB én natuurlijk ook door de overheid zélf in praktijk wordt gebracht. 

 

Deel dit artikel