Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 juni 2019

De Gibraltar: speeltuin voor kinderen met en zonder beperking

Stichting de Gibraltar in West: een speeltuin voor kinderen met en zonder beperking en een heel gezellige salon waar je heerlijke koffie kunt drinken, lunchen en natuurlijk een ijsje eten. Flexplekken en een mooie zaal zijn er te huur. 

 

Door Malène Duijst, coördinator van het Platform Mantelzorg Amsterdam

 

Speeltuin Gibraltar 1.jpgDe Stichting de Gibraltar heeft bij ‘West Begroot’ een rolstoel geschikte schommel gewonnen. Bewoners mochten stemmen op initiatieven en de schommelstoel viel in de prijzen. Wie zou daarachter zitten en hoe ziet de speeltuin er verder uit? Ik wilde het graag weten omdat het zo belangrijk is dat kinderen met beperking en hun gezinnen (mantel-ouders, brusjes) daar samen naar toe kunnen gaan. 

 

Ik trof er een oude bekende van mij, Rhea Labree, één van de initiatiefneemsters. Wij kenden elkaar van 18 jaar geleden. Destijds vonden we elkaar, omdat Rhea op zoek was naar organisaties die konden opkomen voor de belangen van haar (inmiddels overleden) dochter met beperkingen. En voor de algemene belangen van ouders van- en kinderen met beperkingen.

 

Drempelvrij

De gedrevenheid van toen heeft Rhea nog steeds en met haar compagnon Jolanda Mulder zorgen ze ervoor dat de speeltuin meer bekendheid krijgt. Er komt een invalideparkeerplek en er worden steeds meer aanpassingen gedaan om het gebouw ook drempelvrij te krijgen. En zodoende hebben wij een speeltuin voor kinderen met en zonder beperkingen.
De speeltuin straalt rust uit, heel belangrijk voor kinderen die niet van drukte houden.

 

Speeltuin Gibraltar 2.jpgEr is veel groen en de speeltuin is een oase in de drukke stad. Er is ruimte en voor elk wat wils. Een fijn terras buiten en een gezellige salon met open keuken. Alles is gericht op ontmoeting, creativiteit en een zekere rust. Er zijn speeltoestellen die kinderen in de rolstoel ook kunnen bereiken en gebruiken. De schommel hadden ze nog niet, dus ze zijn erg blij dat ze die krijgen.


Wat hinderlijk is, is dat het zo lang duurt voor alles bij het stadsdeel West rond is voor het plaatsen van de schommel. Er is nog een lastig los eindje, dat ze voortvarend hebben opgepakt. Namelijk het gehandicaptentoilet. Hornbach Helpt zorgt ervoor dat de buiten-wc een goed gehandicaptentoilet wordt. De speelgoedfietsjes moeten eruit en Hornbach Helpt gaat voor een klein tuinhuisje zorgen om het speelgoed in op te bergen.

 

Alles in kannen en kruiken, maar nu laat de vergunning voor het toilet bij het stadsdeel op zich wachten. In de tussentijd kunnen kinderen en hun (groot)ouders geen gebruik maken van een gehandicaptentoilet, wanneer ze de speeltuin bezoeken. Kwalijke zaak. 

 

Inclusieve generatie

Speeltuin Gibraltar 3.jpgOndanks de tegenslag gaan de initiatiefneemsters gewoon door. Zo vertelde Rhea dat er een ervaringstuin komt voor kinderen (en oudere mensen) met een zintuigelijke beperking. Bloemen en planten die lekker ruiken, die je kunt voelen, die geluiden maken. Last but not least: Stichting de Gibraltar wil een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten. Als je de zaal huurt om een feestje te vieren, krijg je echt bestek en serviesgoed en natuurlijk geen ballonnen. 


Rhea merkt dat kinderen veel relaxter zijn en nog niet aan vooroordelen vast zitten. Die nemen het meer zoals het komt en zijn oprecht nieuwsgierig en betrokken bij anderen en hulpvaardig als dat nodig is. Jong geleerd is oud gedaan. Laten wij naast een rookvrije generatie een inclusieve generatie de kans geven. Alle speeltuinen fysiek en sociaal toegankelijk!

 

Liefde werk, oud papier

Het stadsdeel ondersteunt de stichting, zodat de kleine horeca zich op termijn kan bedruipen en de kosten kan opbrengen. Het werk in de speeltuin is vooral liefdewerk, oud papier. Onbetaald en vrijwillig met een duidelijk ideaal en het hart op de goede plaats. De Gibraltar is een laagdrempelige en sociaal toegankelijke plek waar nog even de losse eindjes van de fysieke toegankelijkheid aan elkaar moeten worden geknoopt. Kom op stadsdeel West, een beetje voortmaken!

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de speeltuin. Rhea en Jolanda zijn nog op zoek naar vrijwilligers. Misschien ken je iemand of ben je iemand die van gezelligheid en van grote en kleine mensen houdt? Ga eens kijken, wie weet is het wat.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel