Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 oktober 2018

In debat over een toegankelijk Amsterdam

Precies een jaar na de presentatie van ons Manifest voor een inclusief Amsterdam was op 3 oktober jl. weer een editie van de maandelijkse talkshow 'Talk of the Town' in Pakhuis de Zwijger over toegankelijkheid. Zijn er al resultaten behaald?

 

Bart Weggeman, beleidsmedewerker Toegankelijkheid van Cliëntenbelang Amsterdam, was er die avond bij: “De gemeente neemt ons Manifest gelukkig heel serieus. Het vrijhouden van blindengeleidelijnen van obstakels stond bijvoorbeeld hoog op ons lijstje. Dit pakt de gemeente nu op. Ook werkt de gemeente aan beeldvorming en bewustwording, zowel in de eigen organisatie als bij het Amsterdamse publiek.”

 

Successen

Deborah Lauria, directeur van Cliëntenbelang Amsterdam, deelde tijdens de avond nog meer successen. Zoals de introductie van de OV-coach en het onderzoek naar toegankelijkheid van gemeentelijk vastgoed. Haar stelling was dat de basis op orde moet zijn, willen mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarom moet er niet beknibbeld worden op voorzieningen, zoals Hulp bij het huishouden.

 

Zaken die beter kunnen

Gespreksleider Jan Troost vroeg de aanwezigen om zaken te noemen die beter kunnen. Plaatsvervangend wethouder Zorg Marjolein Moorman kaartte aan dat er nog veel fout kan gaan, met als voorbeeld een net verbouwde commissiezaal in het stadhuis die niet rolstoeltoegankelijk blijkt te zijn. Andere aanwezigen vonden dat het opheffen van haltes van het openbaar vervoer onder de loep moet worden genomen, dat er meer aandacht nodig is voor de toegankelijkheid van (gemeentelijke) gebouwen, en dat Cliëntenbelang Amsterdam daar een rol in moet hebben.

 

Culturele sector komt in actie

In ons Manifest wordt de (on)toegankelijkheid van evenementen genoemd als probleem. Inmiddels lijkt er wat te veranderen binnen de culturele sector. Niels de Geus van het Milkshake festival vertelde welke voorzieningen ze hebben aangebracht voor rolstoelgebruikers. Voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme is er een Mini-Milkshake in een meer prikkelarme omgeving. Het Bostheater bouwt zelfs een mobiele platformlift op tijdens zomervoorstellingen, waarmee je de zitplaatsen kunt bereiken. En er is veel ruimte voor de rolstoelgebruiker en standaard boventiteling.

 

Hoopvol

Bart Weggeman zag bij de Talk of the Town van dit jaar een andere houding: “Er wordt niet alleen gekeken wat er niet kan, maar juist ook wat wel kan. De insteek is meer om elkaar proberen te begrijpen in plaats van tegenover elkaar te staan. Deze omslag in denken stemt hoopvol.”

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Weggeman (beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Mobilietit) op (020) 75 25 151 of via

b.weggeman@clientenbelangamsterdam.nl.

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Er waren tal van inspirerende gasten deze avond. Lees hier het verslag op de website van Pakhuis de Zwijger. En vergeet niet om aan het eind het sprookje van gespreksleider Jan Troost te bekijken.