Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

16 december 2013

December column

`Boom 45` door Riet, vrijwilligster bij Cliëntenbelang Amsterdam.

Twee jaar is ze nu, Jackie onze jongste kleindochter. Ze rent vrolijk in het rond en babbelt er lustig op los. Twee jaar geleden vertelde ik u dat ik van structuur hou en graag in kerstbomen denk. Bij boom 43 vertelde ik u over mijn kindertijd en de kerststal.

Vandaag is Nelson Mandela begraven en denk ik terug aan mijn moeder. Zij was erg ziek en ook in de war toen hij na 27 jaar uit de gevangenis kwam. Ik denk aan haar ontroering bij zijn vrijlating en ik mis haar vandaag heel erg. In een van de toespraken zie iemand dat als er een lied verdwijnt, de melodie blijft. Haar melodie was bij mij vandaag!

Inmiddels zijn we bij boom 45 aangekomen en heb ik een bewogen jaar achter de rug. Trouwe lezers weten dat ik in het voorjaar een microchip op mijn netvlies geïmplanteerd heb gekregen. In combinatie met een bril, camera, lensje en een klein computertje kan ik nu weer iets waarnemen.

Ik zie het als een voorrecht dat ik deze kans heb gekregen, al heb ik mijn verwachtingen zo af en toe naar beneden moeten bijstellen. Mijn leven is goed en was ook goed. Ik heb een toevoeging gekregen. Die toevoeging is grillig en laat zich niet leiden. Ook al hou ik nog zo van structuur en zekerheid!

Op 5 december liet die toevoeging mij eindeloos genieten van een voorstelling in het Concertgebouw. Het orkest begeleidde een groep jonge dansers en zangers tijdens een voorstelling van Westside Story. Wat ik hoorde was prachtig en wat ik op mijn, artificiële manier zag was ook heel mooi.

Ik besefte heel goed dat ik van de dynamiek van het geheel enorm kon genieten. Zoiets maakt alle momenten waarop er weinig te zien valt, omdat er weinig contrast is, weer helemaal goed. Wat mijn brilletje en de toekomst betreft; daar ben ik heel hoopvol over gestemd. Er staat nog veel voor me op stapel, zoals het inzoomen en gezichtsherkenning! Ik moet zeker nog 30 kerstbomen meegaan om dat allemaal te kunnen ervaren!

Voorlopig eerst maar eens samen met kinderen en kleinkinderen vieren dat we gezond en wel boom 45 hebben bereikt. Wie had kunnen denken dat ik de lichtjes in de boom weer zou kunnen zien. Ik kan ze weer zien en dat is toch een wonder. Ik wens u allen een prachtige boom, fijne  kerstdagen en een gelukkig 2014!

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel