Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 juni 2023

Deelvervoer van de toekomst niet voor iedereen toegankelijk

Eind mei hebben we een inspraakreactie geschreven op de nota Deelvervoer 2023 van de gemeente Amsterdam. Als het aan de huidige wethouder van Verkeer & Vervoer Van der Horst (D66) ligt, heeft deelvervoer de toekomst als alternatief voor autobezit en als aanvulling op het fietsen en het openbaar vervoer in de stad en de regio. De komende 4 jaar gaat de gemeente het deelvervoer verder ontwikkelen en het beschikbaar en bereikbaar maken voor alle Amsterdammers. In haar reactie heeft de gemeente echter al toegegeven, dat het niet voor iedereen toegankelijk zal zijn. 

 

De hoofdpunten uit onze inspraak waren:

  • Laat deelvervoer bijdragen aan inclusieve mobiliteit.
  • Voorkom overlast door deelvervoer, zoals van deelscooters.
  • Houd het openbaar vervoer en doelgroepenvervoer voor iedereen bereikbaar.

 

Reactie gemeente op inspraak

Op donderdag 22 juni heeft de gemeente een Nota van Beantwoording openbaar gemaakt, waarin ook onze inspraak is opgenomen en beantwoord. Op de 3 punten is de gemeente uitgebreid ingegaan. Samengevat: 

  • Het aanbod wordt groter en beter gespreid, maar de gemeente geeft toe dat het niet voor iedereen toegankelijk zal zijn. Er wordt wel inzichtelijk gemaakt of een rolstoel in de kofferbank van een deelauto past.
  • De meeste overlast komt van deelscooters. Die moeten gebruikers in parkeervakken stallen. Aanbieders moeten zélf foutgeparkeerde voertuigen weghalen. De gemeente wil smalle stoepen weghalen en op sommige plekken is al een parkeerverbod voor scooters. Behalve via een app kun je aanbieders van deelscooters ook bellen of een melding bij de gemeente doen.
  • De gemeente begrijpt onze zorgen over het openbaar vervoer en het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV). Daarom maakt de gemeente 5,7 miljoen euro vrij voor het GVB, wil de gemeente versneld bushaltes toegankelijk maken, liften en rolstrappen repareren , OV-coach en vrijwilligersvervoer stimuleren en iMAAS (een inclusieve reisplanner voor OV en AOV) maken.

 

Vervolg

De nota Deelvervoer 2023 en de Nota van beantwoording worden besproken in de commissie Mobiliteit, Openbare Ruimt en Water van 6 juli a.s.. Wij zullen het vervolg uiteraard nauwgezet blijven volgen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel