Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 maart 2018

Dialoogbijeenkomst ‘Achter de voordeur’ trekt veel deelnemers

 

Het onderwerp ‘Personen met verward gedrag’ leeft! Op 23 maart kwamen maar liefst 84 bezoekers naar de dialoogbijeenkomst ‘Achter de voordeur’ – gerekend was op 50. De vraag was hoe de ervaringskennis  van de professional, de ervaringsdeskundige én de buurtgenoot ingezet kan worden. 

 

foto zaal dialoogbijeenkomst 23 maart.jpgGee de Wilde (adviseur zorg & welzijn) leidde de bijeenkomst, die georganiseerd was door de Klankgbordgroep Personen met verward gedrag.
Na een gesprek tussen ervaringsdeskundige Danny Jacksteit en wijkagent Maaike Berghaus, gingen de bezoekers aan de slag aan dialoogtafels. Er is een schat aan ideeën opgehaald. 

 

Sociale inbedding is de sleutel

Maaike Berghaus geeft als wijkagent bij Politie Amsterdam workshops aan collega’s over het omgaan met mensen met verward gedrag. Ze gaf aan dat er bij de politie inmiddels veel gedaan wordt om beter vanuit het perspectief van personen met verward gedrag naar de inzet van politie te kijken. Zij was in haar eigen wijk vooral actief met het vroeg signaleren van verward gedrag en vanaf dag één contact te leggen met nieuwe bewoners in de wijk die een geschiedenis van psychiatrische, sociale en verslavingsproblemen hebben. Sociale inbedding is de sleutel tot preventie. 

 

Danny’s verhaal

Danny Jacksteit loopt al 22 jaar lang van de ene naar de andere hulpverlener, maar niemand merkt dat het slechter met hem gaat. Na een aantal psychoses steekt hij zijn eigen auto in brand en belandt hij in verwarde toestand op het dak van zijn woning. Inmiddels heeft hij de draad weer opgepakt en nu is hij ervaringswerker bij GGZ Noord-Holland. Danny vertelt dat zijn succesverhaal ermee te maken heeft dat hij zich weer opgenomen voelt in de maatschappij. Maar hij brak ook een lans om verward gedrag vooral als onbegrepen gedrag te zien. 

 

Dialoogsessies

Tijdens de dialoogsessies komt veel naar boven. Een moeder van een volwassen schizofrene zoon ervaart een groot gat in de keuze tussen ‘de goot of de dood’. Zij vindt dat er veel geld omgaat in de problematiek rond verwarde personen en dat dit niet altijd goed wordt besteed. Anderen geven aan niet goed te weten of ze zich wel of niet moeten bemoeien met een verward persoon. Een deelnemer reageert dat ze laatst een verwarde vrouw aansprak, die prompt ‘verzachtte’ door de aandacht. Opgemerkt wordt dat men een noodlijn mist, een landelijk telefoonnummer of een loket dat bij iedereen bekend is en laagdrempelig functioneert.


De deelnemers aan de bijeenkomst krijgen binnenkort een uitgebreid verslag. Wilt u dat ook ontvangen? Stuur dan een mail naar Esther Kok, e.kok@clientenbelangamsterdam.nl.

De volgende bijeenkomst is op 14 mei. U kunt zich opgeven bij Esther Kok, projectleider Klankbordgroep Personen met verward gedrag.

 

In dit Youtube-filmpje vertelt Danny Jacksteit zijn verhaal.

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel