Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

3 juni 2011

Directeur Warnar over bezuinigingen Pgb

Onze directeur Ad Warnar uit zijn zorgen over de voorgenomen bezuinigen van dit kabinet op het Persoonsgebonden budget (Pgb).

 

Het kabinet wil fors bezuinigen op het Persoonsgebonden budget, waarmee mensen zelf hun zorg inkopen. Veel mensen maken gebruik van de regeling, die daardoor volgens het kabinet onbetaalbaar dreigt te worden. Het Pgb werd in 1995 geïntroduceerd door staatssecretaris van Volksgezond Erica Terpstra (VVD) met als doel mensen met een beperking de mogelijkheid te geven hun leven in te richten zoals zij dat willen, door ze geld te geven: een eigen budget. Voorheen was deze groep aangewezen op standaardzorg van reguliere zorginstellingen, die vaak niet bij hun behoefte aansloot. Op dit moment hebben zo’n 7000 Amsterdammers een Pgb.

 

Het is goed om te weten dat de pgb een subsidieregeling is. Dat betekent dat de pgb-houder jaarlijks maar moet afwachten of hij het jaar daarna weer een pgb krijgt. De VVD wil al jaren dat dit een wettelijke regeling wordt, waardoor de Pgb-houder een bij de rechter afdwingbaar recht op Pgb heeft. Dat willen ze nu regelen, maar wel voor een veel beperktere groep.

 

De bezuiniging die dit kabinet voorstelt heeft gevolgen voor een heel diverse groep. Van zwaar gehandicapten tot werkenden en scholieren. Het zijn allemaal mensen die een lichamelijke of psychische beperking hebben en verpleging, verzorging of begeleiding nodig hebben in meer of mindere mate. Hun indicatie vervalt door deze maatregel niet, waardoor ze wel recht houden op zorg.

 

Maar als hun Pgb vervalt, moeten ze terecht bij zorginstellingen en dat is 30% duurder! Vaak zullen ze daarnaast moeten aankloppen bij de gemeente op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook dat is geen afdwingbaar recht en kan door iedere gemeente anders worden ingevuld. De vraag is of de gemeente Amsterdam klaar is voor een toestroom van een groep van 7000 Pgb-houders. En of zij daarvoor de financiële middelen heeft.

 

De overheid denkt dat de bezuiniging gerealiseerd zal worden, omdat de pgb-houder straks een groter beroep zal doen op zijn omgeving (partner, familie, buren en vrienden). Omdat de Wmo ook niet alles zal overnemen en de zorginstelling met zijn standaardzorg niet alles zal kunnen doen. Het beroep op mantelzorgers zal dus toenemen. Cliëntenbelang Amsterdam heeft vorig jaar al gewaarschuwd voor dit effect: de mantelzorger wordt bij bezuinigingen gezien als vervanger voor formele zorg. Wij vinden dat een mantelzorger alleen maar aanvullend op de formele zorg mag zijn, nooit vervangend!

 

Effect van de maatregel die dit kabinet wil nemen is dat de eigen regie en zelfredzaamheid van de mensen met een beperking zal afnemen. Terwijl  het kabinet met de mond belijdt dat de eigen regie van mensen moet toenemen. Iets waar Clientenbelang Amsterdam een groot voorstander van is.  Zij worden weer afhankelijker van standaard zorg van grote zorginstellingen, die nooit dat maatwerk kunnen bieden die de huidige verzorgers van de pgb-houders wel geven.

De zorgvraag verschuift (terug) naar de zorginstellingen die meer dan 30% duurder zijn, dus of de beoogde bezuiniging gerealiseerd wordt, is maar de vraag.

 

De gemeente zal grotere druk op de Wmo gaan ervaren, terwijl de middelen afnemen. Deze maatregel gaat een kwetsbare groep Amsterdammers ongelofelijk hard treffen en hun positie tien jaar terug in de tijd zetten. Cliëntenbelang Amsterdam vindt dit een ongelofelijk domme en onbegrijpelijke  maatregel.  

 

Deel dit artikel