Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

24 juli 2023

Diversiteit bespreekbaar maken in cliëntenraden en organisaties

In mei organiseerde het Platform Cliëntenraden Langdurige Zorg Amsterdam (PCLZ) de themabijeenkomst ‘Aandacht voor Diversiteit’. Te gast waren 3 inspirerende sprekers die het thema vanuit verschillende invalshoeken belichtten. Het ging er vooral over de vraag hoe diversiteit in cliëntenraden en organisaties bespreekbaar is te maken.

 

Ook het belang ervan kwam aan de orde. Het thema 'Diversiteit' blijft actueel en belangrijk. Niet alleen afkomst en geloof bepalen wat diversiteit is. Het is veel breder dan dat. Levensstijl en sexuele geaardheid zijn bijvoorbeeld voor diversiteit net zo belangrijk. Amsterdam is een diverse stad, haar inwoners verschillen in vele opzichten van elkaar. Daarmee rekening houden binnen cliëntenraden en organisaties is nog altijd niet vanzelfsprekend. 

 

De bijeenkomst leverde de aanwezigen veel informatie, inzichten en praktische handvatten op, zoals bijvoorbeeld de zogeheten Diversiteitskoffer. Lees hierover meer in het uitgebreide verslag van de bijeenkomst

 

Kwaliteit van leven

Leden van verschillende cliëntenraden bevestigden dat diversiteit inderdaad niet structureel op de agenda staat en het moeilijk is om het in de raad, met de bestuurders en binnen de organisatie te bespreken. Het gesprek over wat divers is - zoals culturele, religieuze en seksuele diversiteit - en hoe het een plek in beleid en bejegening krijgt, is juist zo belangrijk. Het hoort bij alle levensfasen van bewoners en hun kwaliteit van leven.

 

Met u meedenken

Vindt u het moeilijk om dit onderwerp te bespreken? Laat het ons weten. Wij kunnen erbij helpen of met u meedenken. U kunt hierover contact opnemen met Kati Varkevisser (ondersteuner van het PCLZ) via k.varkevisser@clientenbelangamsterdam.nl. Zij kan u ook informeren over de andere activiteiten van het platform.

 

Bekijk hieronder de animatie, waarin Cordan laat zien hoe ze daar diversiteit en inclusie een plek in de organisatie hebben gegeven.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel