Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

29 maart 2022

Docu 'Zoektocht naar onbeperkt werk' over arbeidsbeperking

Onze stagiair Harm Reiling rondde in maart zijn stage af met de documentaire 'Zoektocht naar onbeperkt werk'. Hierin vertellen 3 jongeren over hun ervaringen bij hun zoektocht naar ‘onbeperkt werk’. Door de persoonlijke verhalen wordt het onderwerp tastbaar voor een groot publiek. Zo vertelt Vincent dat hij van zijn beperking zijn kracht maakt, want hij kan tenminste goed omgaan met tegenslagen.

 

Harm interviewde Vincent, Maaike en Sophie in verschillende levensfasen;  als student, als iemand die net klaar is met haar studie en iemand die al een aantal jaar werkt. 

 

Flexibele arbeidstijden

De jongeren laten zich door hun aandoening niet uit het veld slaan. Alle 3 hebben ze moeten uitvinden aan welke voorwaarden hun stage- of werkplek moet voldoen om te kunnen functioneren.

 

Voor Vincent is een duidelijke structuur belangrijk, omdat hij problemen met zijn concentratie heeft door een hersenbeschadiging (cerebrale parese). Voor Maaike die minder energie heeft vanwege jeugdreuma, zijn flexibele arbeidstijden noodzakelijk.

 

Afgewezen vanwege rolstoel

Sophie studeert nog, maar weet al wel hoe het is om afgewezen te worden voor een bijbaan. “Ik werd afgewezen voor kassawerk bij de Albert Heijn, omdat ik in een rolstoel zit. Ze wisten niet wat ze met me aan moesten.

 

Verschillende mensen hebben toen een goed woordje voor me gedaan, waardoor de supermarkt me alsnog heeft aangenomen. Jammer genoeg kan ik niet naar de kantine, omdat de lift te klein is.”

 

Niet uitgenodigd

Maaike merkte dat ze weinig werd uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken, omdat ze niet genoeg bijbaantjes had gehad, in tegenstelling tot haar leeftijdsgenoten. Daarvoor had ze tijdens haar studie niet de energie. Tijdens het maken van de documentaire kreeg ze tot haar grote geluk een baan aangeboden! 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel