29 april 2020

Dringend verzoek aan Vervoerregio: maak nieuwe tram toegankelijk!

De Reizigers Advies Raad (RAR) heeft 28 april een brandbrief naar de Vervoerregio Amsterdam gestuurd. Want er dreigt straks een nieuwe tram te komen die voor rolstoelgebruikers niet veilig is. De RAR vindt het ondenkbaar en volledig in tegenspraak met het VN-verdrag Handicap, dat een dergelijke tram in gebruik zal worden genomen. Het Gemeente Vervoerbedrijf (GVB) zegt geen geld te hebben om de trams alsnog te laten aanpassen.  

 

De RAR verzoekt de Vervoerregio dringend om de problemen met de oprijplank snel en doortastend op te lossen, voordat de nieuwe trams instromen. Geld mag toch geen excuus zijn? Temeer daar de tekortkomingen gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.
 

Ervaringsdeskundigen nauwelijks betrokken

Zowel onze ervaringsdeskundigen als de overige leden van de RAR zijn teleurgesteld dat er nauwelijks gebruik is gemaakt van hun expertise. Tijdens de testfase met een proeftoestel in een remise kon de automatische oprijplank niet getest worden: deze niet aanwezig was. In een later stadium is de RAR niet betrokken geweest bij het plaatsen en de werking van de oprijplank.
 

Wieltjes rolstoel kunnen blijven steken

Pas toen het GVB de tram zelf uitgebreid getest had, kregen ervaringsdeskundigen de gelegenheid de tram te beoordelen. De drempel tussen de plank en de vloer van de tram bleek zo groot te zijn, dat de wieltjes van een handbewogen rolstoel makkelijk kunnen blijven steken. Met alle gevolgen van dien. Hier moet gewoon een oplossing voor komen!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel