Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

5 maart 2020

Een mantelzorger worden, nodig hebben of zijn

Er is een grote verscheidenheid aan mantelzorgers in Amsterdam. 1 op de 3 mensen is mantelzorger. Ze vormen een grote groep in onze samenleving. Het is duidelijk dat wij hen hard nodig hebben. Echter, als gevolg van de vergrijzing, neemt het aantal patiënten toe en is er sprake van (risico op) overbelasting bij mantelzorgers. Wij moeten anticiperen op de toekomst en voldoende preventieve middelen inzetten om hen tijdig te ondersteunen. 

 

Maatwerk

Mantelzorgondersteuning is maatwerk. Veel factoren bepalen wat er nodig is voor  mantelzorgers, zoals hun achtergrond, de soort beperking van de zorgbehoevende en de relatie van de mantelzorger met de patiënt. Al deze bijzonderheden moeten worden meegewogen in het ter beschikking stellen van professionele hulp en ondersteuning.

 

Nooit verplicht

Mantelzorg kan nooit verplicht worden. Daarom is het belangrijk dat dit voor alle betrokkenen duidelijk is, met name voor beroepskrachten die met de patiënten en hun mantelzorgers te maken krijgen. Het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) wil bevorderen dat er preventief wordt ingezet op ondersteuning van mantelzorgers om overbelasting te voorkomen. 

 

Speciale aandacht

Jonge mantelzorgers hebben speciale aandacht nodig, omdat ze later in hun leven het risico lopen op mentale en fysieke klachten. 1 op de 3 kinderen in Nederland groeit op bij een ouder met een psychiatrisch en/of verslavingsprobleem. Deze kinderen lopen groot risico om zelf dergelijke problemen te ontwikkelen. 

 

Positie versterken

Wij willen de positie van mantelzorgers versterken door het beïnvloeden van de politiek en het gemeentebeleid op basis van signalen en verhalen van mantelzorgers, patiënten, beroepskrachten, sleutelpersonen uit de buurt en de actuele ontwikkelingen. 

 

Serieus nemen

De beeldvorming omtrent mantelzorg willen wij zodanig beïnvloeden dat mantelzorgers serieus worden genomen als ervaringsdrager/-deskundige. Dat zij als hulpvrager worden gezien en preventief worden ondersteund en geholpen met goede informatie, hulp in de bureaucratie en vooral ook in de zorg voor hun naaste. 

 

Speerpunten

Wij hebben voor dit jaar een aantal speerpunten opgesteld op onze jaarlijkse inhoudelijke bijeenkomst, de zogeheten heidag: 

  • Uitvoering van de nota 'Sociale basis – Samen Vooruit'
    Hoe geeft de gemeente vorm aan het beleidskader ‘Sociale basis’ als het gaat om Mantelzorg en Informele Zorg? We betrekken hierbij de beleidsmedewerkers van Cliëntenbelang Amsterdam.  
  • Preventie mantelzorgers
    Een project van de Tweede Kamer met € 500.000,- voor het opstellen van informatiepakketten voor mantelzorgers. Wij willen hierin optrekken met andere relevante organisaties, zoals Markant en de Mantelzorgconsulenten. Mantelzorg is iets wat je overkomt, waar je langzaam ingroeit en je vaak veel te laat aan de bel trekt voor je eigen hulp. Daarom is een tijdig en goed informatiepakket een belangrijk middel om te plannen en tijdig na te denken over te nemen stappen. 
  • Jonge mantelzorgers
    Uit onderzoek blijkt dat veel jonge mantelzorgers op latere leeftijd fysieke en mentale problemen krijgen, op school vaker uitvallen, op een lager niveau onderwijs volgen en in sociaal opzicht veel missen. Ze worden te snel ‘oud’ door de vroegkinderlijke verantwoordelijkheden. Ze missen een deel van hun eigen ontwikkeling op die manier. Het PMA wil hun positie meer voor het voetlicht brengen in het jeugdbeleid in Amsterdam.

    Er moet tevens meer aandacht komen voor de intergenerationele overdracht, die, net als bij armoede, ook voorkomt  bij mantelzorg. Wij gaan inzetten op preventieve netwerkbenadering in gezinnen met aandacht voor alle kinderen en niet alleen de kinderen met zichtbare problemen. 
  • Wonen en mantelzorg
    Wonen is voor veel mensen een groot probleem. Wij willen daarom dat duidelijk naar voren komt, wat er nodig is voor mantelzorgers: waar lopen ze tegenaan in de praktijk? Zijn er creatieve oplossingen? Er is te weinig aandacht voor mantelzorgers; de nota’s wonen gaan vooral over patiënten en ouderen. Wij sluiten aan bij het jaarevenement van Cliëntenbelang Amsterdam, waar wonen centraal staat.  

  • Dementie en mantelzorg
    Uit landelijke cijfers blijkt dat 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen dementie krijgt. Iedere 5 uur komt er iemand met dementie bij (bron Alzheimer Vereniging). Een aanzienlijke groep, waarbij we kunnen aannemen dat ze evenveel mantelzorgers in hun netwerk hebben. Vanaf 65 jaar neemt de kans op dementie behoorlijk toe. Dat betekent dat de mantelzorgers relatief oud zullen zijn. Wij willen daarom aandacht voor de oudere mantelzorgers en hun ondersteuningsbehoefte, in het bijzonder bij dementie. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel