Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

22 februari 2024

Een warme omgeving, een luisterend oor

Een schot in de roos. Zo kun je het project Lichthuis Amsterdam omschrijven, dat 4 jaar geleden is gestart. Voor iedereen die last heeft van spanning of angst om af te glijden en het gevoel heeft er zelf niet meer uit te komen. ‘Het Lichthuis is een blijvertje.’

 

"Soms zit er iemand een avond bij ons, en je vraagt je af: waarom is die nou hier? Als hij dan weggaat is hij zo dankbaar: 'Dank u wel dat ik hier mocht zijn.' Je weet soms niet wat je betekent voor mensen die langskomen bij het Lichthuis."

 

Thumbnail Petra Nieuwlaat 2 Lichthuis.jpgInitiatiefnemer Petra Nieuwlaat vertelt met veel passie over de mensen die bij het Lichthuis aankloppen. In het weekend in de avond, als alles in de stad dicht is en de eenzaamheid het grootst. "Als mensen angstig zijn, bang voor een terugval, zijn wij er voor ze. Ze ontmoeten anderen bij wie ze aansluiting vinden en voelen zich deel van de groep. Je mag er zijn."

 

Meer plekken open

Ondertussen is het Lichthuis de eerste fase voorbij. "Zo’n 200 mensen staan nu bij ons ingeschreven en per avond komen er tussen de 7 en 15 bij ons langs. Soms is een praatje genoeg, soms wil iemand zijn eigen ding doen. Het kan allemaal. Naast onze vestiging in Oost, hebben we nu ook vestigingen in Noord, in de Meeuw, en in West op het Witte de Withplein.

 

Een goede plek is belangrijk. Iets dat mensen al kennen bijvoorbeeld. Mensen moeten binnen kunnen lopen zonder zich angstig te voelen of te schamen. We zijn ook aan het kijken of we in Zuidoost iets kunnen opzetten. Daar zoeken we meer aansluiting bij bestaande initiatieven. Psychische problematiek is in andere culturen lastiger bespreekbaar."

 

Succesvol

"We weten dat ons project echt voorkomt dat mensen terugvallen en dus een beroep moeten doen op de crisiszorg. Die ontlasten we er dus mee, naast dat het voor de mensen zelf natuurlijk fijner als ze het op deze manier redden. Ze kunnen binnenlopen zonder verwijzing. We hanteren geen strakke criteria, hoewel we niet voor iedereen uit de stad zijn. Daklozenopvang zijn we bijvoorbeeld niet."

 

Samenleving

"Uit alle evaluaties blijkt dat eenzaamheid een grote factor is voor onze bezoekers. Er is veel afwijzing daarbuiten. En afleiding. Als je last hebt van verslaving, ga je niet zo snel een café in.

 

Het is daarmee ook een teken van de samenleving van nu. Sommige mensen vallen erbuiten. Maar vergis je niet: het kan iedereen overkomen."En dan is het een veilig gevoel dat het Lichthuis er is.

 

Cliëntenbelang Amsterdam heeft mede aan de basis gestaan van het Lichthuis. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel