Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

9 november 2012

Een zorg minder met de mantelzorgpas

Op zaterdag 10 november, tijdens de Landelijke Dag van de Mantelzorg, wordt de Amsterdamse mantelzorgpas geïntroduceerd. Ook verschijnt dan het Amsterdamse mantelzorgboek. Samen vormt het een noodpakket voor als de mantelzorger uitvalt en vervangende zorg nodig is. Het noodplan is een initiatief van het Platform Mantelzorg Amsterdam van Cliëntenbelang Amsterdam en het Expertisecentrum Mantelzorgondersteuning Amsterdam van Markant en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam.

 

Mantelzorgers zorgen voor lange tijd voor een naaste die lichamelijk of psychisch ziek is of een beperking heeft. Het kan gebeuren dat de mantelzorger onverwacht uitvalt. Zorg en hulp moeten dan (tijdelijk) worden overdragen aan iemand anders. Dat kan een andere mantelzorger, een vrijwilliger of een professional zijn. De mantelzorgpas zorgt ervoor dat er meteen vervangende zorg kan worden ingeschakeld.

 

De zorg gaat door

Op de mantelzorgpas staan naam en telefoonnummer van de (tijdelijke) vervanger. Als er iets met de mantelzorger gebeurt, kunnen hulpverleners op de pas zien dat er iemand thuis zit die zorg nodig heeft en wie ze kunnen bellen om die zorg meteen over te nemen. Aan de pas is een mantelzorgboek gekoppeld. Met het ingevulde mantelzorgboek in huis is de zorgvervanger op de hoogte van essentiële informatie over de zorg. Zo kan de zorg aan de verzorgde doorgaan.

 

Een hele zorg minder  

Zorgwethouder Eric van der Burg vindt het een waardevol initiatief: “De inzet van mantelzorgers is van onschatbare waarde. Zij zijn een belangrijke steun voor mensen die zelfstandig willen blijven wonen, maar daar hulp en zorg bij nodig hebben. Maar deze vorm van zorg is ook kwetsbaar en mantelzorgers maken zich vaak zorgen over hoe het moet als zij tijdelijk uitvallen. De pas en het boek betekenen daarom een hele zorg minder voor de mantelzorger.”

Terug naar het nieuwsoverzicht »

 

Deel dit artikel