Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

18 mei 2013

Eerste Jongerentafel over Jeugdzorg

Op dinsdag 14 mei verscheen op de voorpagina van de Volkskrant een artikel, waarin staatssecretaris Van Rijn (VWS) en Minister Teeven (Justitie) een tipje van de sluier oplichtten over de transitie van de Jeugdzorg. Op die dag vond de eerste Jongerentafel plaats, georganiseerd door Cliëntenbelang Amsterdam. Er werd een eerste poging gedaan het nieuwe beleid te spiegelen aan de ervaringen van de jongeren zélf.

De eerste Jongerentafel was een goed gesprek onder leiding van projectleider Maarten Muis met Hafida Bairdai, ambtenaar van het Team Jeugd van de gemeente Amsterdam en een veertienjarige jongedame, die gedwongen verblijft in een jeugdzorginstelling. Op haar twaalfde uit huis geplaatst, greep zij de kans aan de Jongerentafel om haar negatieve ervaringen met Jeugdzorg uit de doeken te doen.  

Ervaringen

Zij had ook duidelijke ideeën over verandering in de manier waarop Jeugdzorg jongeren met problemen helpt. Vooral het gebrek van een plek om klachten kwijt te kunnen over Jeugdzorg én een eenvoudige klachtenprocedure bracht zij onder de aandacht. Volgens haar zijn er ook veel meer jongeren in haar omgeving die graag de kans zouden willen grijpen over hun ervaringen met Jeugdzorg te vertellen.

Begin juni organiseren wij weer een Jongerentafel. Dan zullen wij in gaan op een paar van haar andere ideeën: jongeren laten interviewen door jongeren en het maken van een film.

Grote verschillen 

De uitspraken van beide bewindslieden in de Volkskrant laten zowel overeenkomsten als grote verschillen zien tussen voorgesteld beleid en de wensen van de jongeren in de praktijk. De deelneemster aan de Jongerentafel was heel uitgesproken: zij wil alleen nog begeleiding na ontslag uit de instelling als deze uit één enkele hulpverlener bestaat.

Ze had slechte ervaringen met de vele hulpverleners en een dominante voogd die zich allemaal met haar bemoeiden. Zij had wel oren naar het idee om hulp dichter bij de thuissituatie te organiseren (wijkgericht werken) als dat de praktijk van uithuisplaatsing voorkomt. Ze gaf aan te willen blijven meedenken over de ideale zorg en begeleiding voor jongeren. De gemeenteambtenaar gaf ook aan directe contacten als deze te waarderen.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel