19 mei 2020

Er gewoon zijn

Dat de coronacrisis invloed heeft op de mentale gezondheid van mensen, merkt ook thuiszorgmedewerker Lucy.  “Vooral in het begin waren mensen bang om ziek te worden en zetten ze de zorg stop. We zien dan dat de zorg komt te liggen bij familie, kinderen of buren die mantelzorg verlenen. 


In de periode dat we cliënten niet bezochten, deed ik regelmatig een belrondje om te horen hoe het ging. Een hoogbejaarde vrouw van 95 jaar vertelde mij: ‘Ik ben mijn hele leven voorzichtig geweest om te zorgen dat ik niets oploop, ik wil nu niet de pijp uitgaan door zo’n virus.’ Mensen ervaren het een beetje als oorlogstijd, maar nu is het bijna erger omdat je toen tenminste nog contact kon hebben met elkaar. Nu zien veel mensen niemand meer. 

 

Eenzaamheid

Deze crisis veroorzaakt allerlei problemen voor onze cliënten, waarvan eenzaamheid de belangrijkste is. Een van onze cliënten was altijd heel actief geweest als mantelzorger voor zijn vriendin die in een verpleeghuis zat.

 

Toen hij haar niet meer kon bezoeken, vereenzaamde hij enorm en kreeg hij uiteindelijk een delier. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis om onderzoek te doen naar de oorzaak, maar daar overleed hij helaas. 


Een ander voorbeeld is dat van een echtpaar, waarvan de vrouw zorg bij ons afnam. Toen ze viel en haar heup brak, kwam ze na revalidatie in het verpleeghuis terecht. Haar echtgenoot bezocht haar iedere dag, ze waren al 60 jaar getrouwd.

 

Hij kon haar niet meer bezoeken toen de crisis uitbrak en heeft haar de laatste 2 weken voor ze overleed niet meer gezien. Ook hij vereenzaamt nu. We proberen hem zo veel mogelijk emotioneel te ondersteunen als we langsgaan om medicatie toe te dienen. 

 

Behoefte aan emotionele ondersteuning

Ouderen hebben nu meer dan ooit veel meer nodig dan alleen zorgverlening. Ze hebben ontzettend behoefte aan emotionele ondersteuning. Luisteren, begrip tonen, er gewoonweg zijn. Dat is het meest waardevolle wat we nu kunnen doen. 


Inmiddels beginnen cliënten weer zorg af te nemen en gaan we naar mensen toe. Ook is er een stroom van nieuwe cliënten die corona hebben gehad en na revalidatie weer thuiskomen. We zetten alles op alles om er voor hen te zijn.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel